Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Jak na pierwszego robota - jest świetny, chociażby nie "żalowy" (?). Duży plus - jeździ równo po linii - a nie techniką typu zygzak. Mam podobne, jak nie identyczne, modyfikowane serwa - Hextronik HXT900, a opisywanych przez ciebie problemów nie doświadczyłem.

Duży plus - jeździ równo po linii - a nie techniką typu zygzak

Masz coś do techniki typu "zygazak"? 😃 Niestety, roboty dwusilnikowe z większymi i cięższymi kołami mają czasem problem z zatrzymaniem się nad linią i dlatego jeżdżą "zygzakiem", jak robot jest wolniejszy to dużo łatwiej tego uniknąć.

A tak na poważnie, konstrukcja ładna, estetyczna, trzyma się dobrze linii.

swierkdeck Może trafiłem na jakiś felerny egzemplarz serwa. Jedno zachowuje się w miarę ok, drugie wariuje.

KD93 To, że jeździ dość równo to efekt mozolnej kalibracji 🙂 Jest jeszcze taki problem, że robot przed jazdą musi się rozgrzać 😃 Serwa pracują inaczej jak są zimne, inaczej jak trochę się nagrzeją. W związku z tym włączam go najpierw na 20-30 sekund na obracanie się w kółko, inaczej jeździ jak pijany 🙂

Trzeba przyznać, że jedzie po tej linii całkiem płynnie. Co do modyfikowania serw, jeżeli masz jakieś zapasowe - spróbuj w tych co masz skleić te zębatki, które są na wale wyjściowym (potencjometrze) i usunąć tę, która jest 'pomiędzy' nimi. Niesamowicie przyspieszy, a jakbyś odchudził twojego robota (wywalić te okropne paluszki - zamienić na lipo) mógłbyś zyskać dużo.

Co do tego nie mam żadnych wątpliwości 😃 Chodziło raczej żeby się pokazać z konstrukcją, posłuchać uwag innych. Od początku było wiadome, że jako pierwszy robot nie ma szans. Z resztą nie był konstruowany w celu osiągnięcia jak największych prędkości a raczej żeby poznać problemy jakie mogą się pojawić przy kolejnych 'maszynach', no i sprawdzić siebie samego (mnie w sensie 😃) 😉

Co do tego nie mam żadnych wątpliwości 😃 Chodziło raczej żeby się pokazać z konstrukcją, posłuchać uwag innych. Od początku było wiadome, że jako pierwszy robot nie ma szans. Z resztą nie był konstruowany w celu osiągnięcia jak największych prędkości a raczej żeby poznać problemy jakie mogą się pojawić przy kolejnych 'maszynach', no i sprawdzić siebie samego (mnie w sensie 😃 ) 😉

Bardzo dobre podejście. Każdy musi wiedzieć że aby zwyciężyć trzeba na to zapracować, a testowanie i ulepszanie to najlepszy sposób do dążenia po wymarzony cel, ale wydaje mi się że głównym celem zawodów jest obejrzenie i posłuchanie uwag a także dobra zabawa.

PS. Bardzo ładna i estetyczna praca, gratuluje i piwko na zachętę aby każde roboty były tak starannie wykonane 😃

Gratuluję działającej konstrukcji 🙂

Na przyszłość mogę doradzić jedynie wykorzystanie AVR ze zintegrowanymi kanałami ADC, chociażby starą, dobrą Atmegę8 (czy raczej obecnie wypierającą ją Atmegę88) i bezpośrednie odczyty z transoptorów z programowo ustawianą "granicą" rozróżniania bieli od czerni. Podłączysz bez problemu nawet do 8 czujników, dodatkowo zaimplementowana w sofcie kalibracja wyeliminuje konieczność kręcenia potencjometrami, co znacznie uprości Ci życie 🙂

Nie wiem, czy to tylko takie złudzenie, ale płytka czujników wydaje mi się dziwnie znajoma 😉

Nawyk - to czysty przypadek 😃 Korzystałem z datasheeta i jakiegoś schematu podłączenia tych czujników znalezionego na Diodzie. No ale jak inaczej taka płytka może wyglądać ? 😃 Z drugiej strony, szkoda że wcześniej nie zwróciłem uwagi na tamtą płytkę - może zastanowiłbym się nad szerszym rozmieszczeniem czujników.

Oba rozwiązania mają plusy i minusy - szersze rozstawienie pozwoli wychwycić ostre zakręty, ale po liniach prostych robot będzie poruszać się zygzakiem, mniejsze rozstawienie zadziała na odwrót 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...