DanielBa Napisano Maj 4, 2021 Udostępnij Napisano Maj 4, 2021 Cześć wszystkim, chciałbym stworzyć układ: serwomechanizm (Feetech FT5325M; zasilanie 7,4V podawane z przetwornicy step-down) + sterujące nim arduino Leonardo. Z tym, że odległość między arduino i przetwornicą a serwo wynosiłaby około 5m. I tutaj pojawiają się moje wątpliwości - przy zastosowaniu przewodu 22AWG spadek napięcia na przewodach przy maksymalnym obciążeniu serwomechanizmu (pobór prądu 3,5A) wynosiłby około 0,9V. A to oznacza, że serwo będzie pracowało przy napięciu około 6,5V (pomijam kwestie iteracyjnego rozwiązania napięcia ustalenia) co z kolei wiąże się ze spadkiem maksymalnego możliwego momentu obrotowego. Czy są jakieś sposoby na zniwelowanie/zmniejszenie zachodzącego spadku napięcia? Po za zamianą przewodów na takie o większym przekroju ze względu na konieczność zachowania możliwie niskiej masy. Zastanawia mnie również wpływ takiej odległości na sygnał sterujący. Na forach znalazłem informację, że nie powinna mieć ona znacznego wpływu (ewentualnie zalecane jest zastosowanie przewodu ekranowanego) jednak wolałbym się upewnić. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym związane? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i sugestie! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Maj 5, 2021 Udostępnij Maj 5, 2021 (edytowany) 16 godzin temu, DanielBa napisał: Zastanawia mnie również wpływ takiej odległości na sygnał sterujący. Na forach znalazłem informację, że nie powinna mieć ona znacznego Generalnie nie powinno miec wplywu...przy czestotliwosci pwm arduino (okolo 490Hz) sygnal ma duzo czasu zeby pokonac te 5m...ale to tak na sto procent wyjdzie w praniu...co do spadku napiecia to wiele nie pomoge, dodam tylko tyle ze spadek napiecia w duzym stopniu zalezy od wydajnosci pradowej zasilania... Z ekranowaniem jest tak ze moze pomoc, ale to w modelarstwie rc gdzie kabel dziala jak antena i zaklocenia moga wniknac do odbiornika powodujac pogorszenie lacza...w przypadku golego ardu nie mam pojecia...😕 Edytowano Maj 5, 2021 przez farmaceuta Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Maj 5, 2021 Udostępnij Maj 5, 2021 17 godzin temu, DanielBa napisał: Zastanawia mnie również wpływ takiej odległości na sygnał sterujący. Na forach znalazłem informację, że nie powinna mieć ona znacznego wpływu (ewentualnie zalecane jest zastosowanie przewodu ekranowanego) jednak wolałbym się upewnić. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym związane? Raczej żadnego znaczącego wpływu nie będzie... O ile przewód nie będzie przechodził w okolicy innych przewodów przesyłających większą moc (i mogących zakłócić sygnał). Sam sygnał podróżuje z prędkością 15cm/ns. Jeżeli przesyłasz sygnały równolegle (SPI, USB etc.) wtedy ich różnica długości musi być odpowiednio mniejsza względem częstotliwości, ale w Twoim przypadku nie ma to znaczenia, bo jest to pojedynczy sygnał. O ile nie będziesz tego zakłócał jakimś innym przewodem to raczej powinno zadziałać, ale gwarancji nie daję. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
wn2001 Maj 5, 2021 Udostępnij Maj 5, 2021 Dnia 4.05.2021 o 19:53, DanielBa napisał: chciałbym stworzyć układ: serwomechanizm (Feetech FT5325M; zasilanie 7,4V podawane z przetwornicy step-down) Dopytam tylko - nie ma możliwości przesunięcia przetwornicy bezpośrednio do serwa? Konieczne byłyby testy, ale ponieważ przetwornica powinna (przynajmniej teoretycznie) pobierać mniejszy prąd niż serwo, bo moc wyjściowa i wejściowa (znów teoretycznie) powinny być sobie równe, zatem Uwe*Iwe=Uwy*Iwy, a Uwe>Uwy Jeśli nie ma takiej możliwości - niestety nie widzę innego rozwiązania poza zmianą przewodu 😞 Rozumiem, że przekrój nie może być większy ze względu na masę, ale może za to materiał - tu znów konieczne byłyby testy, ale nie wykluczam, że jakiś tani przewód będzie miał wyższą rezystywność niż inny, "markowy" o identycznych wymiarach 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
szumen Maj 10, 2021 Udostępnij Maj 10, 2021 Przy częstotliwości arduino tam jest ok. 500mhz bez problemu powinno bez zakłóceń sterować serwem ale zgadzam się z wn2001. ten zabieg powinien zniwelować ewentualne zakłócenia Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Maj 10, 2021 Udostępnij Maj 10, 2021 48 minut temu, szumen napisał: Przy częstotliwości arduino tam jest ok. 500mhz bez problemu powinno bez zakłóceń sterować serwem Przepraszam, gdzie szanowny kolega ma 500MHz? I jakie serwo daje sterować takim sygnałem? 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
szumen Maj 10, 2021 Udostępnij Maj 10, 2021 1 minutę temu, deshipu napisał: Przepraszam, gdzie szanowny kolega ma 500MHz? I jakie serwo daje sterować takim sygnałem? Przepraszam literówka powinno być ok. 500Hz a nie Mhz Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Maj 10, 2021 Udostępnij Maj 10, 2021 1 godzinę temu, szumen napisał: Przepraszam literówka powinno być ok. 500Hz a nie Mhz Nadal o zero za dużo. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
szumen Maj 10, 2021 Udostępnij Maj 10, 2021 (edytowany) Edytowano Maj 10, 2021 przez szumen Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Maj 10, 2021 Udostępnij Maj 10, 2021 1 godzinę temu, szumen napisał: Ale jaki to ma związek z serwomechanizmami? Arduinowa biblioteka Servo generuje sygnał 50Hz, zgodnie ze standardem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Maj 10, 2021 Udostępnij Maj 10, 2021 Ja dodam tylko jako ciekawostke ze jak sie bawilem timerem i pwm to serwo dzialalo tak samo na 50Hz jak i okolo 400? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Maj 10, 2021 Udostępnij Maj 10, 2021 2 godziny temu, farmaceuta napisał: Ja dodam tylko jako ciekawostke ze jak sie bawilem timerem i pwm to serwo dzialalo tak samo na 50Hz jak i okolo 400? Zależy bardzo od serwa. Tanie proste serwa na analogowych układach będą działać z lekko większymi częstotliwościami, ale będą przy tym brały więcej prądu, aż się spalą. Ja używam tego, żeby skompensować trochę niższe napięcie, którym je zasilam. Bardziej zaawansowane serwa "cyfrowe" są robione pod częstotliwości od 50 do 300 albo nawet 600Hz. Ale 500MHz żadne nie da rady. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Maj 10, 2021 Udostępnij Maj 10, 2021 16 minut temu, deshipu napisał: Zależy bardzo od serwa. Tanie proste serwa na analogowych układach będą działać z lekko większymi częstotliwościami, ale będą przy tym brały więcej prądu, aż się spalą. Mozliwe...na wysokich czestotliwosciach to tylko tak sie bawilem dla testu tymi timerami bez dlugotrwalego dzialania...a uzywalem akurat tanizny chinskiej na metalowych trybach sg90.. 18 minut temu, deshipu napisał: Ale 500MHz żadne nie da rady. Nie no tutaj to wiadomo ze kolega sie o literke potknal..😊 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
szumen Maj 10, 2021 Udostępnij Maj 10, 2021 11 minut temu, farmaceuta napisał: Nie no tutaj to wiadomo ze kolega sie o literke potknal..😊 Przyznaje ważna ta literka Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Maj 11, 2021 Udostępnij Maj 11, 2021 13 godzin temu, szumen napisał: Przyznaje ważna ta literka E tam...w praktyce tyle co nic...😂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »