Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Heh, pewnie że w 2010, wcześniej inferno nie był nawet w planach 😉 sklep jest trochę z innej epoki,... ale przesyłkę dostaliśmy bez żadnych problemów.

• 2 miesiące później...

Fajne, fajne, ale jednak...

Tu sie toczy wyścig o kasę, bo taki gość jak ja i wielu robotyków, to nawet do końca życia nie doścignie czołówki... 😥

No ale ładny robot 😋

A mnie ciekawi jedno (jeśli to nie pilnie strzeżona tajemnica 😉 ) - macie podprogram(y) do obsługi kątów prostych? Czy wszystko załatwia PID (wtedy pewnie musiałby być sprytny algorytm wyliczania błędu regulacji 🙂 )?

Gratuluję konstrukcji, bardzo estetyczna i, co najważniejsze, skuteczna.

Może nie zauważyłem i jest ta informacja ale jeśli można chciałbym wiedzieć jakich rozmiarów jest robot?

A mnie ciekawi jedno (jeśli to nie pilnie strzeżona tajemnica 😉 ) - macie podprogram(y) do obsługi kątów prostych? Czy wszystko załatwia PID (wtedy pewnie musiałby być sprytny algorytm wyliczania błędu regulacji 🙂 )?

Nie jest to pilnie strzeżona tajemnica 😉 Generalnie wszystko załatwia PID, który można powiedzieć, że jest sprytnie napisany - aczkolwiek żadnej rewolucji w nim nie ma. Myślę, że na początku wakacji cały algorytm pojawi się na diodzie - oczywiście z moimi komentarzami i spostrzeżeniami - w ramach konkursu wakacyjnego 😉

Może nie zauważyłem i jest ta informacja ale jeśli można chciałbym wiedzieć jakich rozmiarów jest robot?

W tej chwili około 14x21cm

Nes mógłbyś załączyć w pierwszym poście bibliotekę do Altiuma z KTIR'em (footprint, 3D itp.)?

Nie, ponieważ musiałbym wrzucić całą swoją bibliotekę elementów,a tego nie zrobię. Teoretycznie mógłbym zrobić nową bibliotekę i skopiować do niej tylko jeden element, ale z powodu awarii komputera nie mam teraz dostępu do Altium Designera.

W załączniku masz plik .step z KTIRem, a footprinta możesz narysować sobie sam w Altiumie (kilka minut pracy).

ktir0711s.zip

• 2 tygodnie później...

Mam pytanko do nes86 na temat praw autorskich: Czy mógłbym powzorować się na kształcie przedniej płytki ❓ Bardzo fajnie wygląda i pomaga w wykrywaniu ostrych zakrętów.

Pytam się bo nie chcę nielegalnie kraść cudzych pomysłów.

[Herr Qrczak], oczywiście możesz. Jak chcesz możesz wykorzystać pliki z załącznika z pierwszego postu.

Rozkład czujników wcale nie okazał się tak dobry jak zakładaliśmy. O ile robot będzie jechał powoli to taki rozkład się sprawdzi. Ale przy takich prędkościach jakie osiąga Inferno nie sprawdza się. Podczas przejazdu mamy duże poślizgi i "przestrzeliwujemy" zakręty co powoduje, że bardzo często "zahaczamy" skrajnymi czujnikami nawet jak nie ma kąta prostego. Myślę, że lepiej sprawdziły by się czujniki ułożone w jednej linii.

Dzisiaj Mefisto (brat bliźniak Inferno) zajął trzecie miejsce na European championship for self-made, autonomous and mobile robots w Wiedniu

Dzisiaj Mefisto (brat bliźniak Inferno) zajął trzecie miejsce na European championship for self-made, autonomous and mobile robots w Wiedniu

Co tak słabo 😉? Dziś był FTL czy FTL z przeszkodami?

Trzecie miejsce w FTL. Jutro jest FTL z przeszkodami. A tylko trzecie miejsce, bo TIMONEK nie umiał dobrze dobrać ustawień regulatora PID.

Niestety miło genialnie napisanego kodu nie dało się już więcej wydusić z tego robota 🙂 To wina kiepskiej konstrukcji - niestety ;/

Zaraz, zaraz, całkiem niezłe osiągnięcia, w Polsce praktycznie zgarniacie wszystko jak leci i piszesz, że konstrukcja jest kiepska? W takim razie jestem bardzo ciekawy, co wy w przyszłości wykombinujecie:)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...