Skocz do zawartości

Zawody robotów T-BOT 2011

Treker

Pomocna odpowiedź

Policja gdy pokazowo przychodziła na zawody ze swoim robotem to nie miał on założonego pistoletu na ostrą amunicję właśnie dlatego żeby nikomu nie zrobić przez przypadek krzywdy.

Mnie osobiście troszkę dziwi, że 2 kategorie - freestyle i sumo - zostały potraktowane 'trochę' niesprawiedliwie. Chodzi mi o nagrodzenie tylko 1 miejsca. Ja rozumiem, że może sponsorzy tylko ufundowali nagrody dla 1 miejsc, ale sądzę, że miło by było choćby wyczytać podczas rozdania nagród i dać choćby jakiś dyplom za to 2 i 3 miejsce.

Hmm, tak mnie zastanawia, na zdjęciach są ślady krwi. Przyznać się, który robot uzyskał świadomość i zaczął bawić się w terminatora?

Zgodzę się z KD93 i Sabre, quadrocopter bez autonomii, sterowany aparaturą to zwykły model latający, jakich wiele na forach modelarskich. Sam od czasu do czasu skleję jakieś latadło, ale na zawody robotów mam zamiar przyjechać z robotem, a nie robić akrobacje F6B (przykład). Ktoś może powiedzieć, że sami projektowali elektronikę - tak, ale jedynie część z niej. Na zdjęciach widać gotowe regulatory silników bezsczotkowych, wątpię również w to, że sami budowali odbiornik 2.4GHz z modulacją DSM2... Co innego gdyby zaprezentowali coś tego pokroju:

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Z oczywistych względów (bezpieczeństwa) nie można uruchamiać takich urządzeń jak qadrotor w miejscu niezabezpieczonym, ale nic nie stoi na przeszkodzie by nagrać kilka filmów w bezpiecznej przestrzeni by potem prezentować realne możliwości urządzenia.

Hmm, tak mnie zastanawia, na zdjęciach są ślady krwi. Przyznać się, który robot uzyskał świadomość i zaczął bawić się w terminatora?

Rico i Black Hole, zadały sporo ran podczas próby ich zatrzymania. Już się śmiali że 2 ostatnie plastry zostały w Wałbrzychu.

Ja też jestem jednak bardziej przychylny postawie KD, Sabre, Grabo - co to latadło ma wspólnego z robotem? UAV w nazwie? Tylko według nazwy to rzeczywiście UAVem może być zwykły helikopter ze sklepu modelarskiego. Pokazanie filmów też by nie było głupie (jeśli oczywiście model nie byłby wtedy zdalnie sterowany).

Rico i Black Hole, zadały sporo ran podczas próby ich zatrzymania. Już się śmiali że 2 ostatnie plastry zostały w Wałbrzychu.

Raczej nie Rico i Black Hole, tylko Czesio i Konieczko pokaleczyły nesa i timonka.

Co do zawodów to organizacja jak najbardziej w porządku. I na tym koniec tego co było w porządku.

Organizatorzy powinni się wstydzić tego co zrobili (albo czego nie zrobili).

Jak wcześniej napisał Darek, w dwóch konkurencjach wszystkie miejsca zostały nagrodzone, a w dwóch tylko pierwsze-pytanie dlaczego? A wyczytanie tylko 1 miejsca to już maksymalnie mnie wkurzyło. Po co robili tą kategorię sumo? Pewnie ktoś napisze, że ludzie byli chętni i dlatego... Mogli napisać na stronie, żeby przyjechał tylko jeden robot bo 2 i 3 miejsce nie istnieje.

Trzeba by chyba mieć pretensje do sponsorów, że tak "mało" kasy dali i nie mieli za co dyplomów wydrukować...

Tzn co do Free to bym się nie dziwił że tylko jedna nagroda, no bo w końcu 4 roboty startowały to trudno nagrodzić 3 a jednego z buta, no ale w sumo było 7 więc nie wiem czemu tak.

Jest mi bardzo miło, ze taka młoda osoba jeszcze bardziej zaraziła się tą pasją. To bardzo podbudowuje i motywuje do dalszego działania 😃

Freestyle w ogóle miał się nie odbyć, bo były tylko 4 roboty a w regulaminie jest zapisane, że musi być przynajmniej 5 robotów żeby się konkurencja odbyła, ale przecież nie odeślemy ludzi do domu, dlatego dano tylko jedną nagrodę.

Co do sumo to totalna kaszana, mnie też to strasznie wkurzyło. Próbowałem z chłopakami przekonać "górę", żeby były normalnie 3 nagrody bo to głupie, ale stwierdzili, że jest tylko 7 robotów i bez sensu jest nagradzać połowę zawodników w tej kategorii. Pieniędzy na nagrody było wystarczająco i można to było rozdzielić no ale cóż, jesteśmy tylko uczniami z koła i nie mieliśmy nic do powiedzenia w tej kwestii. Szkoda, że tak wyszło 😕

Gratulacje dla wszystkich zwycięzców i osób wystawiających roboty. Oglądałem zdjęcia i wiele fajnych konstrukcji.

Co do nagród to może nie trzeba było dawać "wszystkim" robotą, ale wywołanie na "podium" i danie dyplomu byłoby fajne.

Można też wydrukować taki dyplom (za wzięcie udziału w zawodach) dla wszystkich uczestników zawodów. Jest to stosowane w różnych innych zawodach (ja ścigam się hobbystycznie na rolkach i tam każdy dostaje medal, nawet ten co przyjedzie na 1000 miejscu - to taka miła pamiątka po zawodach).

Jest to stosowane w różnych innych zawodach (ja ścigam się hobbystycznie na rolkach i tam każdy dostaje medal, nawet ten co przyjedzie na 1000 miejscu - to taka miła pamiątka po zawodach).

To macie bardzo lajtowo potraktowane zawody, w tańcu tak jest w kategoriach 9-latków. Nagród wartościowych prawie nigdy nie ma, wszyscy walczą o punkty/pudła dla przechodzenia klas. W tenisie też się nie walczyło o nagrody tylko o punkty. Ale w zawodach z robotyki nie ma klas, bo musiałby być jakikolwiek ranking, co oczywiście mija się z celem, a o coś też warto powalczyć 😉 Dyplomy za uczestnictwo, myślę że ok, zawsze jakaś pamiątka po starcie, chociaż ja traktuję pamiątkowo... identyfikatory, zbieram je ze wszystkich zawodów.

Wrzuciłem na YT filmik z kategorii SUMO (bo w sumie ta mnie najbardziej interesuje). Jakość marna, ale jakby ktoś potrzebował to mogę gdzieś wrzucić filmik lepszej jakości.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.