Sabre Listopad 21, 2011 Autor tematu Udostępnij Listopad 21, 2011 Dwa mostki w moim przekonaniu nie były konieczne, ponieważ przy tych kołach i tych silnikach prędkość maksymalna wychodzi około 3m/s. Rozsądną prędkość robot uzyskuje przy pewnie około 40% PWMa więc nawet przy zatrzymaniu robota ręką i zatrzymaniu kół nie grozi mu prąd zwarciowy na poziomie nawet 1A.
Dawid 95 Listopad 21, 2011 Udostępnij Listopad 21, 2011 Na początku w planach też miałem zastosowac jeden ,ale po wypowiedzi niektórych osób dam na wszelki wypadek po jednym na silnik. W jaki sposób odczytujesz stany z czujników ? Nie wyczytałem tego nigdzie . buduję właśnie linefollowera opartego na atmedze16 smd i dwóch TB6612. Jeszcze za czasów diody wyczytałem na forum ,że odczytywanie stanów z czujników w sposób : If Czujnik_lewy = 1 Then ..." (bez adc) nie jest dobrym pomysłem , a w moim przypadku przy braku wolnych pinów adc to jedyne rozwiązanie , pomijając komparatory. Co o tym sądzisz , ewentualnie jaki sposób odczytu polecasz ?
Sabre Listopad 21, 2011 Autor tematu Udostępnij Listopad 21, 2011 Odczytu cyfrowego czyli czujniki podłączone pod zwykłe piny nie polecam, aczkolwiek niektórzy tak podłączali i twierdzili, że nie mają problemów. Treker i wiele innych osób używa komparatorów, spójrz na jego schematy. Ja polecam podłączać pod ADC ponieważ daje to dużo większe możliwości tak przy kalibracji jak i do płynności jazdy.
Dawid 95 Listopad 21, 2011 Udostępnij Listopad 21, 2011 To w takim razie odrzucę pomysł z dzielnikiem napięcia ( napięcie Li-po ) na rzecz dodatkowego czujnika . W sumie będzie ich osiem, może uda mi się nadrobić kodem . Bez pid'a zapewne po wypadnięciu z zakrętu nie będzie wiedział co robić , będzie głupiał . A przy silnikach 10:1 jest to możliwe.
Sabre Listopad 21, 2011 Autor tematu Udostępnij Listopad 21, 2011 Dawid 95, po co ci silniki 10:1 jak nie będziesz w stanie opanować robota nawet przy 1m/s? Przy kołach 3-4cm będziesz miał prędkość maksymalną 4,7-6,2m/s przecież to są kosmiczne prędkości nieosiągalne przez żadnego robota na świecie. Użyj tak jak wyżej pisałem silników 30:1 HP.
piotreks-89 Listopad 21, 2011 Udostępnij Listopad 21, 2011 Sabre no nie wiem, czy przez żadnego, ponieważ jeden z naszych forumowiczów próbuje osiągnąć prędkości 8m/s Silniki bezszczotkowe i przekładnie KKPMO... To był chyba sam.podolsky
Sabre Listopad 23, 2011 Autor tematu Udostępnij Listopad 23, 2011 Jakie napięcie mają te pakiety ? Jakie pakiety? Ja używam 2 akumulatorków li-pol co masz napisane w 1 poście.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »