ps19 Napisano Listopad 29, 2011 Udostępnij Napisano Listopad 29, 2011 Szukam stacji lutowniczej do 200 zł (Maksimum) do SMD,THT. Miałem lutownice kolbową, ale strasznie się grzała i wszystkie ścieżki się odklejały (Na mierniku było prawie 530°C) 2 płytki poszły przez nią do kosza + 1 L293D Mam na uwadze te modele: SORNY ROONG INDUSTRIAL PENSOL-SL10E-N - Stacja lutownicza; analogowa; 48W; 150÷450°C; ESD SORNY ROONG INDUSTRIAL PENSOL-SL20-N - Stacja lutownicza; analogowa; 48W; 150÷420°C Stacje lutownicze serii PENSOL-SR976 STACJA LUTOWNICZA CYFROWA XYTRONIC 230V/45W Stacja lutownicza grotowa cyfrowa PT 937 Stacja lutownicza grotowa cyfrowa PT 937+ Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Naelektryzowany Listopad 29, 2011 Udostępnij Listopad 29, 2011 Ja w podobnym zakresie cenowym kupiłem pt937, co prawda chińczyk, ale od 2 lat sprawuje się doskonale, duży wybór grotów, silikonowy kabel do kolby, wymienna ceramiczna grzałka z termoparą. Ja się nie zawiodłem, nie mam jednak porównania ze sprzętem pensol, czy XYTRONIC, jednak wiem, że sprzętu pt używa kilka osób z forum. Miałem kilka razy przyjemność lutowania na stacji wellera, ale to zupełnie inna bajka i przedział cenowy 😃. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
grabo Listopad 29, 2011 Udostępnij Listopad 29, 2011 A może sprawdzonego polskiego Elwika?? 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ps19 Listopad 29, 2011 Autor tematu Udostępnij Listopad 29, 2011 Tylko, że najtańszy ELWIK jaki widziałem to 350 zł. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
grabo Listopad 29, 2011 Udostępnij Listopad 29, 2011 Można dostać taniej same kolby z elektroniką a jedynie dorobić zasilacz 24V. Ale jeśli chcesz gotowca to PT 937 powinno spokojnie wystarczyć 🙂 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Harnas Listopad 29, 2011 Udostępnij Listopad 29, 2011 Ja swoją stacje robiłem według projektu http://www.kamilszkutnik.pl/cyfrowa-stacja-lutownicza/ i jestem zadowolony 🙂. Nie mam pamiętam ile mnie już to wyszło, ale dużo się nauczyłem składając ją. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ps19 Listopad 29, 2011 Autor tematu Udostępnij Listopad 29, 2011 Zrobił bym własną stacje, ale w tym problem że jestem bez lutownicy. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Punisher89 Listopad 29, 2011 Udostępnij Listopad 29, 2011 Witam, Ostatnio, dość nie dawno kupiłem, WEP 936 Cena 49zł więc nie spodziewałem się zbyt wiele. No jak to chinczyk. Jednak z ciekawości go rozebrałem. Jest grzałka z termoparą, niestety mam wątpliwości co do sterownia temperatura, dość skąpa płytka sterowania, dokładnie nie wiem co tam siedzi ( jakiś scalak tam jest). Nie mam jak pomierzyć temperatur. Mam w planach dorobić własne sterowanie z wyświetlaczem. Ale lutuje się całkiem dobrze. Nie narzekam. Pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Armir Listopad 29, 2011 Udostępnij Listopad 29, 2011 Ja mogę polecić ZH 936A+. Bardzo szybko się nagrzewa (60W) i przyjemnie się nią lutuje szczególnie cienkim grotem. Teraz za allegro chodzi 70 zł a nawet mniej. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Listopad 29, 2011 Udostępnij Listopad 29, 2011 Z pewnością wiele osób na forum poleci Ci xytronic 369 - sam kiedyś miałem przyjemność na takiej pracować, co prawda przez chwilę (na jakichś zawodach), ale wygodne urządzenie - bardzo poręczna kolba, no i mnogość akcesoriów (grotów) również zachęca. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
misha89 Listopad 29, 2011 Udostępnij Listopad 29, 2011 Tak jak kolega grabo, polecam Elwika! Super stacja, używam jej już 3 lata i jestem bardzo zadowolony. Kosztuje w avt 320zł ale na pewno nie będą to zmarnowane pieniądze. Można też kupić samą kolbę z regulacją temperatury http://sklep.avt.pl/p/pl/482469/lutownica+z+regulacja+temperatury+24v+elwik.html Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Listopad 29, 2011 Udostępnij Listopad 29, 2011 Popieram Bobbyiego - do 200zł tylko Xytronic 369, ale wersja analogowa (cyfrowej nie testowałem). Bezawaryjna praca przez 5 lat w domowych warunkach (czyt. średnio jedna-dwie płytki tygodniowo), do dzisiaj (z 8 lat) jest bezawaryjna, ale z niej nie korzystam 🙂 Drugą sprzedałem na Allegro za 169zł i to była rozsądna cena, więc pewnie coś znajdziesz. Gdybym nie kupował stacji z HotAir, to bym przy niej został już na wieki 🙂 Tych tańszych nie polecam, bo z reguły okazuje się, że częsta wymiana grota szybko nadrabia różnicę - kto oszczędza, płaci dwa razy 🙂 Oczywiście to nie jest reguła, ale zwykle tak bywa. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ps19 Listopad 29, 2011 Autor tematu Udostępnij Listopad 29, 2011 Chyba będę brał Xtronica 369D, ale jeszcze poczekam na opinie. W avt pisze, że do lutowania bezołowiowego i mam pytanie czy będzie można lutować nią zwyczajną cyną ? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Grabki Listopad 29, 2011 Udostępnij Listopad 29, 2011 Ja mam Xytronica 369D i jestem naprawdę zadowolony. Kupiłem ją na początku tego roku i jak na razie zero problemów. Jedyny minus to brak hot-aira ale póki co nie odczuwam jeszcze tego zbyt mocno. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Listopad 29, 2011 Udostępnij Listopad 29, 2011 Szczerze mówiąc, to HotAir staje się niezbędny dopiero w przypadku obudów BGA, przecież każdą TQFP, nawet z rastrem 0,5mm da się bez problemu kolbą polutować. Dlatego IMHO na początku HotAir jest absolutnie zbędny - po co płacić za coś, czego się nie używa? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź