Skocz do zawartości

Jaka stacja lutownicza ?

ps19

Pomocna odpowiedź

Szukam stacji lutowniczej do 200 zł (Maksimum) do SMD,THT.

Miałem lutownice kolbową, ale strasznie się grzała i wszystkie ścieżki się odklejały (Na mierniku było prawie 530°C) 2 płytki poszły przez nią do kosza + 1 L293D

Mam na uwadze te modele:

SORNY ROONG INDUSTRIAL PENSOL-SL10E-N - Stacja lutownicza; analogowa; 48W; 150÷450°C; ESD

SORNY ROONG INDUSTRIAL PENSOL-SL20-N - Stacja lutownicza; analogowa; 48W; 150÷420°C

Stacje lutownicze serii PENSOL-SR976

STACJA LUTOWNICZA CYFROWA XYTRONIC 230V/45W

Stacja lutownicza grotowa cyfrowa PT 937

Stacja lutownicza grotowa cyfrowa PT 937+

Ja w podobnym zakresie cenowym kupiłem pt937, co prawda chińczyk, ale od 2 lat sprawuje się doskonale, duży wybór grotów, silikonowy kabel do kolby, wymienna ceramiczna grzałka z termoparą. Ja się nie zawiodłem, nie mam jednak porównania ze sprzętem pensol, czy XYTRONIC, jednak wiem, że sprzętu pt używa kilka osób z forum. Miałem kilka razy przyjemność lutowania na stacji wellera, ale to zupełnie inna bajka i przedział cenowy 😃.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Witam,

Ostatnio, dość nie dawno kupiłem, WEP 936 Cena 49zł więc nie spodziewałem się zbyt wiele. No jak to chinczyk. Jednak z ciekawości go rozebrałem. Jest grzałka z termoparą, niestety mam wątpliwości co do sterownia temperatura, dość skąpa płytka sterowania, dokładnie nie wiem co tam siedzi ( jakiś scalak tam jest). Nie mam jak pomierzyć temperatur. Mam w planach dorobić własne sterowanie z wyświetlaczem. Ale lutuje się całkiem dobrze. Nie narzekam.

Pozdrawiam

Ja mogę polecić ZH 936A+. Bardzo szybko się nagrzewa (60W) i przyjemnie się nią lutuje szczególnie cienkim grotem. Teraz za allegro chodzi 70 zł a nawet mniej.

Z pewnością wiele osób na forum poleci Ci xytronic 369 - sam kiedyś miałem przyjemność na takiej pracować, co prawda przez chwilę (na jakichś zawodach), ale wygodne urządzenie - bardzo poręczna kolba, no i mnogość akcesoriów (grotów) również zachęca.

• Lubię! 1

Popieram Bobbyiego - do 200zł tylko Xytronic 369, ale wersja analogowa (cyfrowej nie testowałem). Bezawaryjna praca przez 5 lat w domowych warunkach (czyt. średnio jedna-dwie płytki tygodniowo), do dzisiaj (z 8 lat) jest bezawaryjna, ale z niej nie korzystam 🙂 Drugą sprzedałem na Allegro za 169zł i to była rozsądna cena, więc pewnie coś znajdziesz. Gdybym nie kupował stacji z HotAir, to bym przy niej został już na wieki 🙂

Tych tańszych nie polecam, bo z reguły okazuje się, że częsta wymiana grota szybko nadrabia różnicę - kto oszczędza, płaci dwa razy 🙂 Oczywiście to nie jest reguła, ale zwykle tak bywa.

Chyba będę brał Xtronica 369D, ale jeszcze poczekam na opinie.

W avt pisze, że do lutowania bezołowiowego i mam pytanie czy będzie można lutować nią zwyczajną cyną ?

Ja mam Xytronica 369D i jestem naprawdę zadowolony. Kupiłem ją na początku tego roku i jak na razie zero problemów. Jedyny minus to brak hot-aira ale póki co nie odczuwam jeszcze tego zbyt mocno.

Szczerze mówiąc, to HotAir staje się niezbędny dopiero w przypadku obudów BGA, przecież każdą TQFP, nawet z rastrem 0,5mm da się bez problemu kolbą polutować. Dlatego IMHO na początku HotAir jest absolutnie zbędny - po co płacić za coś, czego się nie używa?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.