Skocz do zawartości

Quadrocopter-sprawdzenie schematu

Dżony

Pomocna odpowiedź

Cześć, ostatnio pracuję nad własny mini quadrocopterem. Widzę, że ostatnio była dyskusja czy można pisać czy nie na ich temat, więc odważę się wrzucić taki temat 😉 Wracając do tematu proszę o sprawdzenie poprawność schematu, czy rzucają Wam się jakieś błędy. Połączenia USB->FT232RL->ATmega128, USB->MCP73831 itp. Copter jest zasilany z jedno celowego lipola (3.7V 20C 210mAh), który może być ładowany prądem 500mA. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki 😉 Schemat jest w pliku pdf.

Płyta_główna.pdf

Chyba nie o to chodziło Trekerowi

Nie, czemu? Akurat tutaj autor musi włożyć sporo własnej pracy w budowę konstrukcji od zera. Może też ją dowolnie rozwijać.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Niekoniecznie takie dziwne, widziałem projekt mikrokoptera, w któym były właśnie silniki DC.

Agreed, przecież w biedronce są DC, w ogóle jest sens do takiego lipola (210mAh) ładować bezszczotkowe?

Tak, będą silniki DC i mieści się w dłoni 🙂 A sam projekt na pewno będę rozwijał, mam dużo pomysłów. Z racji tego, że pierwsze PCB tego coptera mam już za sobą bo były błędy przy drugiej chciałbym uniknąć przykrych sytuacji (oberwanie kondensatorem w twarz 😋 ) Ten schemat już jest względnie poprawiony ale może koledzy widzą jakieś błędy? Jakieś sugestie?

1. brak 100nF przy procesorze na każdą parę VCC/GND

2. wyjście na tranzystory bym chociaż symbolicznie ograniczył przez 100R, chyba że naprawdę nie masz miejsca

3. Po co taki wielki procesor do takiego maleństwa?

• Lubię! 1

MirekCz, no miejsca jest naprawdę mało, ale dzięki za te uwagi postaram się dodać kondensatorki. A procesor taki bo potrzebne mi są 4 kanały PWM do sterowania silniczkami DC (chyba, że jest jakiś mniejszy a go przeoczyłem? )

Dżony, szczerze, nie ma kompletnie sensu to co robisz. Skoro chcesz zrobić to na szczotkowcach to taniej i bez problemów możesz kupić gotową elektronikę z biedronki. Wyjdzie cię to 2-3 razy taniej niż jakbyś miał sam to robić.

Gotowe płytki: Ladybird , Q-bot, Q-bot micro. Najlepsze jest to, że w tych gotowcach jest zintegrowany odbiornik.

Bez obrazy, ale jak dla mnie ma to sens- budowanie od nowa. Za każdym razem gdy planuję robota stawiam sobie jakieś wyzwania, według mnie jest to świetny sposób na rozwijanie swoich umiejętności elektroniczno-programistycznych. Więc proszę mnie tu nie zniechęcać, tylko wspierać 😉

Nie ma sensu używać takeigo procesora tylko dla 4 kanałów PWM. Przecież mając do dyspozycji jeden Timer można spokojnie zrobić programowy PWM dla dowolnych nóżek. Ba, można jeszcze ten Timer wykorzystać dodatkowo do czegoś innego, jakiegoś odmierzania czasu/ustawiania flagi itp.

Dżony, napiszesz samodzielnie soft do obsługi odbiornika, imu i silników w tym samym czasie?

Gdybyś jeszcze robił to na silnikach 3f to rozumiałbym poświęcenie, ale dla szczotkowców to nie warto nawet dla zasady robić tego.

Dżony, nie chce Cię zniechęcać, tylko pokazać sytuacje z trochę innej strony. Kopter który podlinkowałem wyżej bazuje na otwarto źródłowym projekcie Multiwii. On z znowu bazuje na arduino, więc 90% elektroniki masz na tacy. Soft po prostu ściągasz, i kompilujesz. Szybciej nauczysz się nowych rzeczy analizując i modyfikując ten soft.

Harnas, spoko 😉 każdy może mieć inne podejście, ja jednak postaram się spróbować.

Do schematu jakieś uwagi ktoś jeszcze ma, czy raczej wszystko wgląda w porządku? 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.