Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #4 – kondensatory, filtrowanie zasilania

Pomocna odpowiedź

Wielkie dzięki za pomoc:)

Muszę przyznać, że super są te kursy:)

Elektronika była/jest dla mnie czarną magią, ale powoli się z nią oswajam dzięki tym kursom.

• 3 miesiące później...
  • 4 tygodnie później...

W powyższym artykule jest wspomniane, że do zestawu dołączony jest miernik. Czy to prawda, bo ja do swojego zestawu nie dostałem ...

Zamawiając zestaw w botlandzie wybierasz czy chcesz miernik czy nie za ewentualną dodatkową dopłatą. Wejdź jeszcze raz na stronę sklepu i przekonasz się, że jest taka opcja. Kup sobie jakiś najtańszy multimetr, znajdziesz go nawet w popularnych sklepach budowlanych, ewentualnie zamów sobie przez neta, bo bez tego ani rusz.

PS. Czy ktoś umie odpowiedzieć na moje powyższe pytanie?

Ja kupiłem zestaw za 47 zł i tam nie dostałem miernika, a w tym za 55 zł jest napisane tylko że jest pakiet gadżetów forobot. Nic nie jest napisane na temat mierników. Te dwa zestawy o którym piszę są dedykowane do kursu elektroniki I. Stąd moje pytanie.

Kondensator zbudowany jest z dwóch okładek (srebro, aluminium) i izolatora (papier, plastik, tlenek metalu) między nimi. Dlaczego prąd miałby stale przez to przepływać, skoro jest tam ewidentna przerwa w obwodzie?

totek-23, jeśli chodzi o miernik to w przypadku tego kursu znajduje się on w sekcji "proponowane akcesoria", do tego w liście elementów znajduje się taka informacja: "Miernik Uniwersalny DT830B - opcja, którą można dodać wybierając z menu pod ceną produktu (przy wyborze miernika koszt zestawu wzrasta).". Podobna informacja znajduje się pod zdjęciem w sklepie: "Miernik jest opcja dodatkową, którą można dodać wybierają z menu pod ceną produktu (przy wyborze miernika koszt zestawu wzrasta)". Mierniki są dostępne jako "akcesoria", aby osoby, które mają już multimetry nie musiały kupować drugiego 🙂

• 3 miesiące później...

Moje pytanie jest następujące:

Tworząc układ wg. zamieszczonego w kursie schematu przepaliłem (czy to dobre określenie?) trzy diody zielone. Prawdopodobnie się przegrzały - podczas dotyku wyczuwalna była wysoka temperatura. Co dziwne diody pracowały niedługo, może z 30 sekund - do minuty max na zasilaniu 9V.

Czemu w kursie nie ma wzmianki o tym, aby nie trzymać tak długo diod zasilonych lub informacji, że mogą się przegrać?

Karll, witam na forum 🙂 Czy na pewno podłączyłeś układ tak jak jest to pokazane w kursie? Dioda nie ma prawa spalić się w tym układzie - chroni ją przed tym rezystor.

Wtedy (kilka dni temu) wydawało mi się wszystko w porządku. Podłączenie wg. schematu i wg. zdjęć ale teraz tego nie zagwarantuje 😃 Kontynuując kurs naszły mnie pytania powiązane z tym pytaniem i dotyczące schematów łączenia diod. Zadałem je w temacie dot. diod - w miarę możliwości proszę o komentarz również tam.

Dziękuję za odpowiedź!

• 9 miesiące później...

Miło mi poinformować, że komentowany tutaj artykuł (będący częścią kursu podstaw elektroniki) został właśnie całkowicie przepisany, zaktualizowany i wzbogacony o nowe zdjęcia oraz ilustracje. Ewentualne uwagi, literówki lub błędy dotyczące nowej wersji proszę zgłaszać w wątku zbiorczym, w którym znaleźć można więcej informacji na ten temat: Aktualizacja kursu elektroniki, poziom I - pierwszy etap

Pozostałe zagadnienia dotyczące np. wykonywania ćwiczeń z tej części kursu można nadal publikować w tym temacie 😉

Dzięki za kursy :). 

Dlaczego jak podłączę kondensator z diodą przez rezystor to światełko zapala się tylko na krótką chwilę i powoli gaśnie? Zwiększenie liczby kondensatorów i podłączenie ich równolegle lub szeregowo nic zauważalnie nie zmienia.

@Khasar418, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.
5 godzin temu, Khasar418 napisał:

Dlaczego jak podłączę kondensator z diodą przez rezystor to światełko zapala się tylko na krótką chwilę i powoli gaśnie?

Niestety nie bardzo rozumiem co i jak podłączasz. Czy możesz pokazać jakieś zdjęcie lub narysować schemat? Chcesz powiedzieć, że układ nie działa u Ciebie tak jak na animacji pokazanej w kursie? Dziś była aktualizacja tego odcinka, więc sprawdź dla pewności aktualną wersję artykułu 😉 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...