Skocz do zawartości

Kurs lutowania - #1 - wstęp, spis treści

Pomocna odpowiedź

Fernik, dziękuję za zgłoszenie - to błąd w opisie produktu. Niedługo zostanie poprawiony. Żadne nawiewy nie są potrzebne.

Chumanista, prawdopodobnie kompresor montowany jest na jakiś amortyzatorach, a śruby mocujące usztywniają konstrukcje i wszystko wpada w wibracje - nie zastanawiałem się nad tym jednak nigdy dokładniej 🙂

• 2 tygodnie później...

marcin009988, akurat kuferek jest wypełniony po brzegi pozostałą zawartością - stacja jest zbyt duża, aby tam wejść, więc ona dodawana jest osobno 🙂

marcin009988, najlepiej znaleźć jakieś stałe miejsce na warsztacik i ulokować tam lutownicę 🙂

• 3 tygodnie później...
marcin009988, najlepiej znaleźć jakieś stałe miejsce na warsztacik i ulokować tam lutownicę 🙂

Gdybym jeszcze miał taką możliwość, to fajnie by było. Na razie muszę sobie radzić bez stałego kącika 😥.

• 5 miesiące później...

Dzień dobry (aktualnie u mnie wieczór). Chciałem tylko wspomnieć, że ludzie kochają Was tak bardzo, że aktualnie brak zestawu do nauki (kurs lutowania) na BOTLAND 🙂 Tak czy siak zestaw zamówiłem i za jakiś czas dołączę do Was. Na teraz walczę z kursem Arduino (etap HC-SR04). Pozdrawiam 🙂

leepa79, faktycznie zestawy rozeszły się szybko! Jednak dziś do magazynu dojechała kolejna partia PCB, więc można śmiało zamawiać i od jutra paczki będą wysyłane 🙂

• 5 miesiące później...

cooboos, tak 🙂 Jestem na etapie opracowywania jego formuły, bo nie chciałbym, aby bazował na lutowaniu identycznych "urządzonek", które były omawiane w tym kursie. Mam nadzieję, że uda się stworzyć kurs lutowania, który przy okazji omówi ogólne podstawy korzystania z elementów w obudowach SMD. Nie jestem jednak wstanie podać w chwili obecnej żadnej daty, bo sam jej nie znam 🙂

• 2 miesiące później...

Witam wszystkich mam jedno pytanko, zacząłem dziś kurs lutowania z nową stacją lutowniczom, po wykonaniu pierwszego zadania grot mojej lutownicy cały poczarniał i cyna do niego nie przylega, czy coś nie tak z grotem? Starałem sie go czyścić gąbką ale nie idzie nie wiem o co chodzi czy zniszczylem grot tymi kilkoma lutowaniami? Mam nadzieje że da rade to doczyścić, pozdrawiam.

ciboq, jeśli cyna się go nie trzyma, to raczej dobrze - nie chcemy, aby cyna się zbytnio "kleiła" do lutownica. Pokaż zdjęcie, jak to wygląda, to zobaczymy 🙂 Uważaj i przypadkiem nie czyść go niczym ostrym.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...