Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Przepis na robota - w pełni programowalny Line Follower

Pomocna odpowiedź

• 3 tygodnie później...

Witam na forum.

Bardzo proszę o wskazówki co robię źle, bowiem:

Wszystko zbudowane wg projektu, dodałem po jednym kondensatorze 100nF ceramicznym na silnik + jeden kondenator taki sam na 7 i 8 nóżkę uC.

Atmega została zaprogramowana poprawnie przez MKAVRCalculator. Dioda świeci.

Problemy:

1. Polaryzacja złącza dla silnika prawego jest odwrotna (u góry jest minus). Polaryzacja lewego jest ok. Napięcie na obu złączach to prawie równe 3V. Po podłączeniu silnika prawego raz on rusza raz nie. Lewy w ogóle nie rusza. Jako silniki mam przerobione mikroserwa. Próby są robione bez kół, więc nie ma mowy o braku momentu obrotowego - same serwa nawet nie chodzą. Jest więc napięcie a mamy bez ruch. Pare razy zdarzyło się, że uruchomiłem prawy silnik, natomiast po podłaczeniu lewego, prawy gasł (lewy się nie uaktywniał).

2. Czy robot bez modułu czujników powinien po prostu jechać ciągle do przodu gdy jest włączony? mam połączony moduł 5 kabelkami, niestety żaden z nich nie świeci (żaden z transoptorów).

Nie wiem więc, czy jeden błąd wynika z drugiego, czy to dwa osobne błędy. Przeskanowałem układ miernikiem, wszystko pika (na nóżkach), również przelutowałem wszystkie luty...

Proszę o pomoc, siedzę nad tym od 8 godzin i nic 🙂

Jakie jest napięcie na złączach silników po uruchomieniu robota i podłączeniu obu? Chodzi o wartość bezwzględną, polaryzację prawego zmienisz sobie zamieniając przewody miejscami. Mierzyłeś pobór prądu? Zasilasz robota z baterii? Próbowałeś zasilić z zasilacza?

• 3 tygodnie później...

Witam. U mnie po złożeniu problem jest taki że, mierząc 11 z mostka do masy mam 4V, z 14 do masy też a przecież powinien być + i - chyba. Na drugim złączu mierząc tak samo do masy mam po 0.5V i mi nie reaguje na przysłony. Dioda świeci

• 2 tygodnie później...

Hej, to mój pierwszy post więc pragnę się z wszystkimi przywitać: Siema ;d Skonstruowałem robota według tego poradnika (od Nawyka) i napotkałem na problem, a mianowicie robot jedzie tylko do przodu ale nie reaguje na linie. Czujniki CNY70 sprawdzałem pod telefonem i wszystkie 3 świecą, dioda po włączeniu zasilania z baterii też świeci. Układ był sprawdzany i raczej nie ma zimnych lutów, było tylko zwarcie spowodowane tym, że nakrętka nachodziła na ścieżkę ale problem został już wykryty i rozwiązany. Atmega zaprogramowana jest programem testowym (również od Nawyka), czy teraz to może być tylko kwestia zmiany granicy? Nie posiadam 'pod ręką' programatora, więc zastanawiam się w jakim kroku powinienem zmierzać żeby zachęcić robota do śledzenia lini.

Próbowałem zmieniać i granice i zamieniać pwm z 255 na 0 i na odwrót. Czasami spotkałem się z takim zjawiskiem przy zmienie granicy, że serwa przestały się kręcić, a dioda zaczęła mrugać jak oszalała (tak jakby jakieś zwarcie było)

Pobór prądu przez działające serwa jest tu sprawą kluczową. Najlepiej odłącz je od robota i podłącz do zasilacza, włączając szeregowo amperomierz. Kiedy serwa będą się obracać, możesz je trochę spowolnić palcami - prąd nie powinien wzrosnąć powyżej 600mA na serwo. Jeśli wszystko będzie grać, to zmontuj z powrotem robota, podłącz woltomierz do zacisków baterii, uruchom zabawkę i obserwuj jakie są napięcia na akumulatorze. Jeśli mocno spadają podczas pracy, to spróbuj naładować go do pełna, jeśli to nie pomoże - spróbuj zamienić go na LiPo, po uprzednim dodaniu stabilizatora na 5V.

• 4 tygodnie później...

Witam.

Zbudowałem robota ale wygląda na to że coś jest zpaprane 🙁

Robota zasilam 4 akumulatorkami AA 1900 mAh. Aktualnie multimetr podaje napięcie 5.2 V w miejscu wprowadzenia koszyczka w płytkę. Natomiast mierząc od bazy do nóżek czujników napięcie wynosi 2.6 V. Sprawdzałem czujniki pod aparatem, nie świecą :/. Używam http://botland.com.pl/silniki-hl149/515-silnik-dc-micromotors-hl149-z-przekladnia-21-1.html tych silników. Po włączeniu robota świeci się zielona dioda, ale silniki nie ruszają. :/

Z góry dziękuje za pomoc. 🙂

Gamer9981, sprawdź:

1. Czy nie masz zimnych lutów

2. Czy czujniki nie są uszkodzone\spalone

3. Czy nie wlutowałęś czujników odwrotnie

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...