Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Przepis na robota - w pełni programowalny Line Follower

Pomocna odpowiedź

Teraz jest ok. Ja ogólnie nie używam elektrolita przy uC - tylko ceramiki 100nF. Oczywiście, że używam elektrolitów tylko, że przy stabilizatorze.

• Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...

Cześć. Może mi ktoś pokazać jak "krowie na rowie" gdzie dać te kondensatory filtrujące ?

Korzystałem z tego zestawu z botlandu...

Dałem po jednym do serw bo mi restartowały atmege. Gdzie dać jeszcze i w jaki sposób 😋 ?

Doczytałem do 21 strony w tym temacie. Znalazłem to

http://mikrokontrolery.blogspot.com/2010/11/lekcewazyc-czy-nie.html

Ale nie kumam tych schematów.

Robota zasilam 4 bateriami AAA.

Cześć. Może mi ktoś pokazać jak "krowie na rowie" gdzie dać te kondensatory filtrujące ?

Korzystałem z tego zestawu z botlandu...

Dałem po jednym do serw bo mi restartowały atmege. Gdzie dać jeszcze i w jaki sposób 😋 ?

Doczytałem do 21 strony w tym temacie. Znalazłem to

http://google.com/2010/11/lekcewazyc-czy-nie.html

Ale nie kumam tych schematów.

Robota zasilam 4 bateriami AAA.

Popatrz na ostatni post na 31 stronie.

Jest tam kondensator C10. Jak będziesz później projektował płytkę(ustawiał elementy na płytce) to daj go jak najbliżej atmegi.

4 baterie moga miec za niskie napiecie i dlatego resetuje sie mikrokontroler, postaraj sie o wydajniejsze zrodlo zasilania o troche wyzszym napieciu, np li pol 2s.

BlackSkill, nie narysowałeś pełnego swojego schematu, szczególnie sekcji zasilania. I tak jak napisał Mechano, 4 baterie AAA to za niskie napięcie jak i zapewne zbyt mała wydajność prądowa aby wystarczyło na mikrokontroler i serwa.

To tak. Płytkę mam tak polutowaną jak jest według poradnika na początku. Schematu nie zrobię bo za bardzo nie potrafię ich czytać 😋

Zasilanie mam podłączone prosto z koszyczka kabelkami. I tu chyba jest błąd ;/

Jak mam to podłączyć ? Przez jakiś filtr ?

*Kontroler nie resetuje się już. Dałem po kondensatorze na serwo.

BlackSkill jak zaczynasz zabawę z elektroniką/robotyką to chyba powinieneś kupić najtańszy pakiet li-pol 7,4V + ładowarkę i wtedy (jak coś nie działa) nie byłoby problemu zdiagnozować, czy to aby na pewno wina zasilania. Baterie alkaliczne mają małą wydajność prądową i długo Ci nie "pochodzą" i prędzej, czy później znowu będziesz musiał iść do sklepu i kupić nowe.

Powiedz co Ci teraz nie działa, albo z czym masz problem.

Z tymi bateriam to sorry. Są to baterie NI-MH . Jedna ma 2000mAh. Mój błąd.

Kontroler się nie restartuje wszystko z nim ok. Serwa kręcą pełną mocą.

Muszę sprawdzić jak z czujnikami, świecić świeca ale jak z wykrywaniem Lini nie wiem. Sprawdzę...

Ile cm czujniki maja być od "ziemi" ? min ? max ?

@edit

To tak. Czujniki świecą ale nie reagują w ogóle na linię. Jeden nieraz wyłączy silnik;/

Multimetr ustaw na zakres 10V lub większy oczywiście napięcie stałe (DC).

1. Zrób tak minus miernika(czarny przewód) dajesz na minus(GND) np. tam gdzie podłączasz minus koszyka z bateriami.

2. Koło Gniazda goldpin(dół, po lewej) masz 3 kabelki: biały, zielony, biały i do nich podłączasz drugi przewód miernika . Oczywiście do każdego z nich z osobna.

Pomiar wykonujesz gdy wszystkie czujniki masz na białej kartce, a później na czarnej. Razem 6 pomiarów: 3 na białej i 3 na czarnej.

A później pokaż nam co ci wyszło.

Czujniki nie mogą się stykać z kartką, niech miedzy nimi a kartką jest przerwa 2 mm(niech druga osoba ci przytrzyma).

Jeśli źle tłumaczę, poprawcie mnie 🙂

Uprzedziłem cię trochę 😋 Znalazłem temat https://www.forbot.pl/forum/topics20/dla-poczatkujacych-dlaczego-moj-robot-nie-dziala-podstawowe-problemy-i-sposoby-ich-rozwiazania-vt9099.htm?utm_source=forbot&utm_medium=link_katalog_art_headline&utm_campaign=katalog_art

To tak. Na czymś czarnym jest koło 5v na każdym czujniku,

a na białym na 1 czujniku 0,20v 2 czujnik 0,20v i 3 czujnik 0,75v (dziwne ?)

Z czego ma być ta czarna linia 😋 ? bo wydrukowałem i tak średnio "pochłania promieniowanie" wnioskuje to z napięcia na czujnikach.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...