Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Przepis na robota - w pełni programowalny Line Follower

Pomocna odpowiedź

W programie głównym masz takie coś "Const Granica = 700". Pobaw się tymi wartościami i powinien Twój bot zadziałać.

Zmieniałem tą granicę coś lepiej zaczął reagować. Jeden czujnik tak jakby w ogóle nie działał.

Świeci, zmienia się napięcie zależnie od podłoża ale w ogóle nie reaguje na linię

Jedno koło kreci się cały czas nie wyłącza się.. Drugie dopiero jak zbliżę czujniki do białej kartki. Co mu jest !?

odepnę czujniki dalej nie kręci tym serwem.. zimne luty ? gdzie ?

Masz tylko 3 czujniki, tak? Opisz jak się koła kręcą, gdy lewy czujnik jest na linii, środkowy na linii i prawy na linii. Powinno być tak: lewy na linii - skręca w prawo, środkowy na linii - jedzie prosto, prawy na linii - skręca w lewo.

Posprawdzaj połączenia między uC, a mostkiem H.

Najlepiej jakbyś napisał prosty program do sprawdzenia tylko, czy silniki działają, tzn. niech silniki kręcą się "z pełną parą" do przodu, np. przez 2 sekundy, stoją 2 sekundy i kręcą się do tyłu przez 2 sekundy.

Jak to sprawdzisz będziemy wiedzieli, czy to wina w połączeniach, zimnych lutach, czy w ogólnym (podstawowym) programie. Przez to też poznasz swojego bota 🙂

Edytowałeś program co jest w pierwszym poście i na nowo kompilowałeś?

Ja gdy tak zrobiłem, robot nie działał tak jak ma działać. Napisałem własny program i działa.

Zawsze po kompilacji oryginału czy edytowanego program nie działał/szwankował.

*Edit

Edytowałem mój program, jest on bez PWM'a, miałem dla 5 czujników, zmieniłem ci na 3, wszystko jest tak jak ty powinieneś mieć, granicę na 200(powinno wystarczyć, ja mam 100).

Jak będę miał czas, to wstawię filmik jak mój się porusza.

Plik hex możesz od razu wgrać, jest przygotowany do twojego robota.

forbot.rar

Ok dziękuje bardzo ! Muszę pouczyć się bascoma ...

@ edit

Czujniki działają ! Robot reaguje na linie 🙂.

Jak jest z tą granicą? Im mniejsza wartość tym co ?

Dzisiaj baterie idą do ładowania. I jutro jak dam rade zmiana kółek na inne bo te co mam teraz to nie mają przyczepności 🙂

Mateuszj14 jeszcze raz dzięki za program !

A i jeszcze. Jakim program używacie do "wysłania" kodu do uc ?

Wysoki wynik oznacza, że dużo światła się odbija, czyli prawdopodobnie robot widzi białe pole.

Do wysyłania kodu do uC możesz użyć MKavrCalculator

Wysoki wynik oznacza, że dużo światła się odbija, czyli prawdopodobnie robot widzi białe pole.

Lub rezystor jest zły(uszkodzony, jego rezystancja różni się od nominalnej).

Jak szybko robot jeździ? Może nagrasz jakiś filmik?

Nagram nagram ale dopiero jutro 🙂 Muszę zmienić te kółka bo robot nie daje rady skręcić na tych co mam i efektem tego jest kręcenie się kółka w miejscu. Albo po prostu jest za lekki.

Najlepiej linie z izolacji robić ?

@edit

Muszę ogarnąć jakieś normalne kółka............... Wstawie filmik na dniach. O ile bd działać 😋

Witam.

Mam pytanie odnośnie budowy tego robota, zapewne to głupie pytanie, ale dopiero się uczę także proszę o wyrozumiałość. Gdy zacznę wkładać w odpowiednie miejsca kable kolorowe to z drugiej strony mam je przylutować tak jak wcześniejsze podstawki i czy mam to jakoś jeszcze łączyć.

Pytam ponieważ, autor niestety nie zamieścił zdjęcia z drugiej strony płytki, gdy zakończył składanie.

Pozdrawiam.

Cześć,

tak, kabelki należy przylutować. Jeżeli lutujesz wszystko dokładnie tak jak jest pokazane w tym tutorialu to nie musisz ich dodatkowo łączyć. Zauważ że otwory te na odwrocie są ze sobą połączone wierszami lub kolumnami. Jeżeli masz wątpliwości co do jakiegoś połączenia to zawsze możesz sprawdzić miernikiem czy połączenie to jest prawidłowe.

Tak, ściągnij troszkę izolacji z końca przewodu, możesz go "skręcić", następnie pokryć cyną, włożyć w otwór i dopiero wówczas przylutować. Jeżeli masz problem z lutowaniem polecam zajrzeć na youtube, jest tam mnóstwo poradników (soldering tutorial).

Np tutaj:

ale pewnie też są jakieś po Polsku 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...