Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

@ethanak, no chciałem XD
Ten kawałek kodu mówi przeglądarce, jaki dokument ma "przetrawić". Można tam wpisać coś innego, że np. przeglądarka ma trawić HTML 4, ale my się zajmujemy tutaj HTML 5 który wymaga takiego a nie innego zapisu.

Przeglądarka najczęściej i tak poprawnie się odpali. Napisałem że doctype informuje o jakim rodzaju dokumentu mamy do czynienia, co chyba w kursie wystarczy.

Niekoniecznie się odpali poprawnie. Bez doctype będzie to najprawdopodobniej HTML3 albo 4.01 (nigdy 4). A z HTML3 to jest kompatybilny dowolny tekst z worda 😉

No, dlatego mówię najczęściej. U mnie akurat z tym i bez tego działa, ale to opera która jest dość zaawansowaną przeglądarką. Dopiszę zatem żeby tego nie usuwać bo sie posypie i tyle.

W teorii wszystko da się obsłużyć klawiaturą 😉  Myślę, że należałoby zaimplementować obsługę tego w jQuery, co może rzeczą trudną nie jest, ale ja Ci w tym już nie pomogę.

Oj - nie byłbym pewny. Zawsze można sprawdzić, odłożyć myszkę u spróbować ponawigować po stronie. Najlepiej (nie przesadzam) zainstalować sobie NVDA na Windowsie albo Orca na Linuksie,  wyłączyć monitor i przejechać całość na screenreaderze.

Spróbuj - zobaczysz (a właściwie nie zobaczysz) ile masz baboli na stronie...

Hmm, o CSS Grid nie słyszałem. Zdecydowana większość stron z którymi miałem styczność miała Bootstrapa. Ale i tak nie ładujemy całego Bootstrapa do SPIFFS (chociaż możemy, żeby uniezależnić się od Internetu), tylko w kodzie mówimy skąd mamy Bootstrapa załadować do przeglądarki. Warto jednak wiedzieć o alternatywie.

(edytowany)

@Leoneq  Cześć, jak możesz to staraj sią aktualizować artykuły i dodawać jakiś spis czy coś na górze bądź dole artykułu aby potem nie trzeba było szukać skoro to jest seria w jednym temacie 🙂 (coś jak forbot robi) 

Edytowano przez Mihao

Jak ukażą się wszystkie odcinki, oczywiście tak zrobię. Kończę już kolejną część, ostatnia wyjdzie do 15 marca - i wtedy dodam spis treści, oraz ponumeruję artykuły.

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...