Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Piękna konstrukcja nie ma się do czego przyczepić 😉

Gratuluje.

Przy okazji zwrócę się do innych konstruktorów robotów sumo, żeby opisywali swoje roboty na Forbocie, bo jak do tej pory to chyba jest dopiero 2 konstrukcja tej klasy u nas! Przecież nikt nie wymaga zdradzania tajnych danych 😉

Poliuretanowe oponki 😃 ? Zalewane własnoręcznie? Trezba przyznać, że ta płytka to rzeczywiście mistrzostwo świata : o Zrobiłbym może coś z tymi sharpami bocznymi, bo są chyba narażone na działanie przeciwnika.

Jest świetny. Wygląd ma powalający. Gratulacje.

Ale dodaj jakiś filmik. Piszesz że gdzieś jakieś filmy są z tych zawodów więc pokaż je tu.

Teraz oglądając filmiki z zawodów muszę stwierdzić, że jednak pewien problem z przyczepnością jest. Macie może enkodery na kołach? Bo można by zrobić jakąś kontrolę mocy silników albo jakieś 'zamiatanie' jeśli silniki się zatrzymają (takie ruchy lewy przód-prawy przód), żeby wykorzystać lepiej moc z silników :]

PS. Cholera, Nes, robi się z Ciebie drugi McRancor, forumowy ekspert 🙂

Byłem na tych zawodach ale nie przypominam sobie tego robota, moze dlatego, że nie byłem od samego początku.

Konstrukcja oczywiscie bardzo udana. Jako napęd jakich silników użyłeś?

Filmiki z walk są na profilu TIMONka :

https://www.youtube.com/user/timonek0#p/u/8/iGl45cDqfJM

W załączniku schematy elektroniki w PDF i pliki do Altiuma.

Bobby, materiału z jakiego są zrobione oponki nie możemy zdradzić 🙂

Boczne sharpy faktycznie są narażone na uszkodzenie, ale większym zagrożeniem dla nich jest krawędź ringu niż przeciwnicy, gdy robot spada z ringu to zahacza wtyczką sharpa o krawędź ringu. Enkoderów na kołach nie mamy

cake silniki są firmy Dunkermotoren ze stalową przekładnią planetarną. Nie widać tego na zdjęciach ale prawie cała przekładnia jest schowana w kole.

Pliki Altium.rar

schematy PDF.rar

• Lubię! 1
Teraz oglądając filmiki z zawodów muszę stwierdzić, że jednak pewien problem z przyczepnością jest.

Guma od opon jest strasznie przyczepna i tak jak nes napisał jest to nasza tajemnica. Weź pod uwagę, że ślizgaliśmy po ringu walcząc np. z Cedronem, który w tym roku był ulepszony (na pewno miał jedno ogniwo więcej - zamiast 7,4 to 11,1V). Do tego podbijał nas trochę do góry i przednie koła były minimalnie w powietrzu. Do Krakowa pojedziemy po kilku ulepszeniach i mam nadzieje, że już nie będziemy przegrywali przez falstart 🙂

Przeglądam Diode już od jakiegoś czasu ale takiej konstrukcji jeszcze nie widziałem !

Tylko podziwiać .

Pełem szacun dla konstruktorów!!!!

Ja proszę o nowe zdjęcie płytki z elektroniką, bo to dla mnie mistrzostwo świata 😉

Cały robot świetny, estetyczny i skuteczny. Wyróżnia się wśród wielu robotów sumo. Szczęka opada. Gratulacje.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...