Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Przepis na robota - w pełni programowalny Line Follower

Pomocna odpowiedź

Najdłuższy ma długość +/- 28cm potem ok 24cm i ostatni 20cm. Jutro przejdę się do jakiegoś sklepu elektronicznego i kupię jak będą coś mieć. A mógłbyś mi powiedzieć, bo płytkę na której jest mikrokontroler mam całą skończoną i jak podepnę do niej serwa i przylutuję zasilanie z baterii to jest możliwość sprawdzenia czy to działa to znaczy jak się zaczną kręcić serwa to oznaczać będzie, że dobrze jest przylutowane ?

Oczywiście, że możesz sprawdzić, czy działa, np. dioda LED, mostek H, ale czy jesteś na tyle doświadczony by napisać program, aby pomigać diodą LED na odpowiednim pinie, to samo tyczy się mostka H i sterowania silnikami. Choć życzę powodzenia. Ogólnie może najpierw skończ wszystko i dopiero testuj 🙂

Masz program Bascom AVR zainstalowany na kompie?

*Jeżeli nie, to go zainstaluj.

*Jak już to zrobisz, to go włączasz.

*Jak się uruchomi to stwórz nowy projekt kodu (zapisz sobie go w folderze, np. kody na pulpicie)

*Skopiuj ten program (ten z Forum) i wklej go do tego nowego projektu, zapisz i skompiluj - F7, jak dobrze pamiętam.

*Jak się skompiluje, to odpal MkAVRCalculator, sprawdź uC i wybierz plik .hex z folderu na pulpicie.

*Jak go (ten plik .hex) wybierzesz, to "zaptaszkuj" "ZAPIS" i kliknij "WYKONAJ".

Koniec.

Ogólnie popatrz na filmiki pana Mirka (Mirekk36) na YT. Tam jest filmik, który pokazuje działanie programu MkAVRCalculator z Bascom'em AVR.

wrzucę zaraz screena. Programator avr USBasp

[ Dodano: 11-06-2014, 19:06 ]

coś takiego mam przeglądałem różne strony z tym sciągam jakieś sterowniki typu avrdude ale nic.

[ Dodano: 11-06-2014, 19:11 ]

Jak podłączam programator do laptopa to wyszukuje sterownik, ale zaraz błąd jest i tyle.

[ Dodano: 11-06-2014, 19:15 ]

a przez sam bascomAVR można wgrać kod ?

Zrób to co Ci powiedziałem (post wyżej) i powinno działać. Tylko weź zainstaluj sterowniki do USBASP, które można pobrać ze strony, która podlinkowałeś!!! (tylko to zrób jak wyłączysz podpisywanie sterowników).

OK. Udało się zainstalować avrdude. Tylko dalej mam w programie błąd avrdude

[ Dodano: 11-06-2014, 19:40 ]

Ja już nie wiem poddaje się, a najgorsze to, że muszę to zrobić na zaliczenie.

[ Dodano: 11-06-2014, 20:00 ]

A wiec tak po ściągnięciu Mkavrcontrol, uruchamiam program następnie daję ustawienia i instaluj AVRdude. Zainstalowałem go do folderu MKavrcontrol/locale/pl/LC_MESSAGES i teraz jak daję "sprawdź kontroler avr" to oprócz zielonej diody Power, za każdym razem gdy kliknę "sprawdź" mruga mi dioda czerwona "PROG" co z tym fantem można jeszcze zrobić ?

[ Dodano: 12-06-2014, 16:55 ]

Robiłem przez konsolę według tego http://mirley.firlej.org/programowanie_mikrokontrolerow_avrdude ale niestety mam błąd o którym tam piszę niestety nie jest opisane jak wyeliminować ten błąd. 🙁

Pomóżcie to jakimś cudem wgrać, bo inaczej chyba bd musiał odłożyć indeks "na haczyk"

Eehhh... Zainstaluj sobie program Khazama Programmer. Dalej powinieneś sobie poradzić... Wybierasz plik .hex i wgrywasz.

PS: Na kiedy zaliczenie??

Tolo, czy podczas wygrywania mam mieć włączony włącznik przy robocie ?

A więc tak jak wczytałem plik .Hex to później coś jeszcze muszę robić czy to już jest gotowe ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...