mactro Kwiecień 16, 2011 Udostępnij Kwiecień 16, 2011 Atmega może działać na max. 6V, więc jeśli użył akumulatorów AA to miał 4,8, więc w sam raz, a jeśli zwykłych baterii to powinno być na styk. Jedno zasilanie do silników i elektroniki nie jest wprawdzie najlepszym rozwiązaniem, ale można tak robić. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Kwiecień 16, 2011 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 16, 2011 Wtedy była to kwestia uproszczenia, teraz pewnie dodałbym na wszelki wypadek jakiś stabilizator LDO i kilka kondensatorów ceramicznych. Nie mniej jednak robot działa i problemów większych jakoś nikt nie zgłaszał. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bestb Maj 2, 2011 Udostępnij Maj 2, 2011 Mam pytanko dotyczące tego LF mam podobny działający projekt oparty na PIC napędzany zwykłymi silniczkami... chciałbym zmienić je na silniczki krokowe, czy mogę zostawić mostek L293D czy on będzie działać z silnikami krokowymi które maja 4 wejścia? Myślałem żeby dołożyć jeszcze jeden mostek i każdy z osobna sterowałby silnikiem... co o tym sądzicie? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Armir Maj 2, 2011 Udostępnij Maj 2, 2011 Z krokowcami dojdzie ci spora komplikacja. Wtedy musisz mieć 1 mostek na każdy silnik. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
bestb Maj 2, 2011 Udostępnij Maj 2, 2011 tak sadzilem ale czy moge uzyc mostek L293D do krokowca? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Maj 2, 2011 Autor tematu Udostępnij Maj 2, 2011 Masz datasheet do mostka, porównaj sobie z parametrami silnika. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bestb Maj 2, 2011 Udostępnij Maj 2, 2011 z tego co widzialem na schematach to nie stosuja L293D z krokowymi chcialem uniknac kupowania innych mostkow.... ale chyba bede musial sie pobawic.. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Armir Maj 3, 2011 Udostępnij Maj 3, 2011 Nie stosuje się bo to są bardzo stare mostki i ponadto musisz je sterować z uC co nie będzie zbyt proste. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Maj 3, 2011 Autor tematu Udostępnij Maj 3, 2011 z tego co widzialem na schematach to nie stosuja L293D z krokowymi Polecam przyjrzeć się lepiej: Stepper motor & L293 Zajrzyj zwłaszcza do grafiki. Wybór mostka to przede wszystkim kwestia prądożerności silników - musisz sprawdzić, czy mostek dane obciążenie wytrzyma ( -> noty katalogowe). To samo dotyczy napięcia. Do stosowania w LF odradzam krokowce - pobierają dużo prądu i są problematyczne w sterowaniu (w porównaniu do szczotkowych DC). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bestb Maj 3, 2011 Udostępnij Maj 3, 2011 ok dzieki za info czyli wychodzi na to ze musze zastosowac 2 mostki po jednym na silnik... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Maj 3, 2011 Autor tematu Udostępnij Maj 3, 2011 W przypadku krokowców - owszem. Tylko czy jesteś pewien, że chcesz na samym początku utrudniać sobie sprawę? Sprawdziłeś moment obrotowy i pobór prądu? Na pewno się nadadzą? Polecam mikroserwa z Allegro (trzeba je później nieco przerobić), a ostatnio pojawiło się mnóstwo sklepów (Robodudes, Trobot, Robotechnics, Botland itd.), gdzie tanio można dostać bardzo przyzwoite silniki z przekładniami. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bestb Maj 3, 2011 Udostępnij Maj 3, 2011 mam specjalne silniczki krokowe przeznaczone do robotow kupilem na ebay-u... sa malutkie Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
krzeku Maj 24, 2011 Udostępnij Maj 24, 2011 Mam mały problem zbudowałem robota z tego projektu włączyłem i... i robot kręci kołami cały czas. Jakby nie reaguje na sygnały z czujników. Jak myślicie co to może być? ❓ Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Maj 24, 2011 Udostępnij Maj 24, 2011 Sprawdziłeś czy nie ma zwarć, czy diody świecą w czujnikach? Pokaż zdjęcie tego jak polutowałeś. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
krzeku Maj 24, 2011 Udostępnij Maj 24, 2011 Właśnie zaraz sprawdzę te czujniki jak piszesz. Sprawdzałem czy zwarć nie ma ale nic nie znalazłem. Spróbuje zresetować program i jeszcze raz go wgrać. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »