Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Przepis na robota - w pełni programowalny Line Follower

Nawyk

Pomocna odpowiedź

Domyślam się że to jest granica napięcia z czujników, na które reaguje procesor.

Tak.

Granica 500 to 0,5V. Dobrze myślę?

Nie. Granice możesz ustawić od 0 do 1024, jednak nie są to wartości w miliwoltach.

witam

Gdy w pony prog-u próbuję wczytać program poprzez kombinację klawiszy ctrl+w, to przez chwilę wszystko jest ok, ale po chwili wyskakuje komunikat " Device missing or unknown device (-24)".

co robić?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Kolejne pytanie.(wiem że ich dużo ale jestem początkujący:) ) Czy taki serwomechanizm byłby w stanie uciągnąć tego robota? Mikro Serwo hextronik HXT-900 1,6kg od użytkownika darekos5 http://allegro.pl/mikro-serwo-hextronik-hxt-900-1-6kg-i1327287322.html I drugie czy taki programator też mógłby być? http://www.cyfronika.com.pl/t/product_info.php?products_id=9681

Po dwukroć: raczej tak. W pierwszym przypadku sporo zależy jeszcze od wielkości kół. Musisz znać promień koła (ile cm) oraz masę robota (ile kg). Masz moment obrotowy serwa (ile uniesie na 1cm ramienia), musi być oczywiście większy.

Witam. Zadam pytanie. Dla większości osób pewnie banalne. Ale dla mnie nie. Skoro na schemacie jest zaznaczone wejście dla silnika na dwa piny , a większość z tych tańszych serw ma wejście na 3 piny. O co tu chodzi? 😃 Wystarczy dołożyć jeszcze jeden pin w góre i tyle?

Serwa musisz przerobić, inaczej nie będą się mogły kręcić w sposób ciągły. Gdzieś na forum jest dobry artykuł Nawyka na ten temat. Po przeróbce serwo też będzie miało dwa piny.

• Lubię! 1

Mam pytanie ( jeżeli nie jest za późno ) to po co jest złącze gold pin na schemacie jest na zdjęciu też ale bez żadnych kabli po co to jest . Poza tym, pod układem na schemacie jest l293DA??? oraz l293DP ???. Wiem że dla niektórych to jasne ale ja mam z tym problem 🙁 .

Do każdego złącza goldpin jest coś podpięte, więc nie rozumiem o co Ci chodzi. Jeśli gdzieś nie ma przewodów, tzn. że są połączenia ścieżek płytki uniwersalnej (pod spodem). L293DA i L293DP to jeden układ, po prostu nóżki są tak pogrupowane na schemacie (zasilanie logiki to P, cała reszta to A - popatrz sobie po numerach pinów i porównaj z np. obrazkiem z noty katalogowej).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.