Skocz do zawartości

Pochwal się nad czym właśnie pracujesz! Wspólny mini-worklog

Pomocna odpowiedź

To tylko dodam, gdyby ktoś chciał iść w tym kierunku, że wysyłanie napięcia jako pełnego zakresu z wejścia analogowego (0..1023) i potem skalowanie go lokalnie (Node-RED) okazało się o tyle słabym pomysłem, że prostsze klienty MQTT (np. na komórce) nie umożliwiają skalowania, więc mogę jedynie wyświetlić otrzymaną wartość.. i takie 768 na wyświetlaczu nic nie mówi (a to 12V zakładając moją skalę, gdzie 1024 ~= 16V). Będę zmieniał by już sam uC skalował i wysyłał napięcie.

• Lubię! 1
(edytowany)

Ja teraz pracuję nad mini szklarnią kontrolowaną Arduino. Kontrolowana będzie: temperatura, nasłonecznienie, wilgotność gleby.

IMG_9695.jpg

IMG_9694.jpg

Edytowano przez Mecinios
  • Lubię! 2
  • 2 miesiące później...
Dnia 19.11.2020 o 10:49, Mecinios napisał:

Ja teraz pracuję nad mini szklarnią kontrolowaną Arduino. Kontrolowana będzie: temperatura, nasłonecznienie, wilgotność gleby.

IMG_9695.jpg

IMG_9694.jpg

Planujesz zaopatrzyć ją też w automatyczne podlewanie i ewentualnie wietrzenie?

• 2 miesiące później...
(edytowany)

@Sabre na razie projekt tylko pokazowy (dla mnie), ale jeśli wszystko dobrze się ułoży, może uda mi się pójść dalej z napędami w stronę bardziej komercyjnej wersji. 

Edytowano przez klonyyy

@klonyyy fenomenalny projekt - może założysz osobnego workloga? Na pewno wiele osób będzie chętnie śledziło proces tworzenia takiego projektu! Kilka zdjęć z postępów i 2 zdania opisu, nie trzeba tam publikować długich opowiadań 😉

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...