Mike84 Październik 1, 2019 Udostępnij Październik 1, 2019 @Treker Winowajcą problemu okazało się serwo. Sprawdziłem je przy pomocy arduino i w ogóle nie reagowało, serwo jest w zasadzie nowe i wcześniej go nie używałem, więc może to wina jakiś zimnych lutów w środku czy coś w tym stylu? Może jeszcze uda mi się je naprawić. 🤔 W każdym bądź razie do układu z kursu podłączyłem serwo 360 i wszystko teraz działa, no tylko teraz działanie tego układu jest trochę inne. Serwo kręci się cały czas, a potencjometr reguluje jego prędkość i od pewnej wartości oporu (tak mniej więcej w połowie przekręcenia) zmienia kierunek obrotów. Taka ciekawostka. 😄 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Październik 2, 2019 Udostępnij Październik 2, 2019 W takim razie pozostaje reklamacja, bo chyba niestety faktycznie trafiłeś na uszkodzony element 😞 Napisz proszę na adres reklamacje@botland.com.pl, na pewno szybko uda się wymienić element na nowy. Przepraszam za problem, mam nadzieję, że dalej obejdzie się już bez takich niespodzianek! 12 godzin temu, Mike84 napisał: W każdym bądź razie do układu z kursu podłączyłem serwo 360 i wszystko teraz działa, no tylko teraz działanie tego układu jest trochę inne. Serwo kręci się cały czas, a potencjometr reguluje jego prędkość i od pewnej wartości oporu (tak mniej więcej w połowie przekręcenia) zmienia kierunek obrotów. Taka ciekawostka. 😄 Bardzo dobry pomysł, taki układ też może być przydatny 😉 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mike84 Październik 7, 2019 Udostępnij Październik 7, 2019 Napisałem reklamacje, bez problemu mi ją przyjęto i sklep wysłał mi nowe serwo, teraz wszystko śmiga jak powinno. 😄 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Październik 9, 2019 Udostępnij Październik 9, 2019 @Mike84 super, powodzenia w dalszych eksperymentach 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Ros0mak Listopad 19, 2019 Udostępnij Listopad 19, 2019 (edytowany) Czujnik przeszkód praktycznie nie do zbudowania na podstawie dołączonych zdjęć dla osoby początkującej. Zdjęcia znów nie pokazują dokładnych miejsc połączenia. Brak spisu zastosowanych elementów. Starałem się złożyć, ale nie działa. Po włączeniu odbiornik IR nie reaguje na ruch (natomiast reaguje na sygnał z pilota TV i działa także dioda IR, bo widać w aparacie telefonu lekkie świecenie). Edytowano Listopad 19, 2019 przez Ros0mak Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Listopad 20, 2019 Udostępnij Listopad 20, 2019 12 godzin temu, Ros0mak napisał: Czujnik przeszkód praktycznie nie do zbudowania na podstawie dołączonych zdjęć dla osoby początkującej. Zapewniam, że naprawdę tysiące osób poradziły sobie z wykonaniem tych zadań, więc jest to możliwe 🙂 Układów nie odtwarza się ze zdjęć - to tylko podgląd. Przy każdym ćwiczeniu podany jest schemat i to właśnie to jest główną instrukcją budowy danego układu. W tym ćwiczeniu i tak dodaliśmy wiele zdjęć, które powinny ułatwić budowę opisywanych układów. Musisz się przyzwyczaić do korzystania ze schematów. Rozumiem, że jest to dla Ciebie trudne, ale weź pod uwagę, że nasze zdjęcia to i tak coś "niestandardowego". W książkach lub innych poradnikach znajdziesz najczęściej tylko schemat i trzeba radzić sobie samodzielnie. Jeśli masz problemy z odtworzeniem takich układów to polecam zerknąć raz jeszcze np. do tego artykułu: Czytaj schematy, jak doświadczony elektronik. Spróbuj przeczytać go ponownie i na spokojnie przeanalizuj swój układ 🙂 Z tego zdjęcia, które wrzuciłeś niestety nie jestem w stanie odczytać teraz wszystkich połączeń. 13 godzin temu, Ros0mak napisał: Po włączeniu odbiornik IR nie reaguje na ruch (natomiast reaguje na sygnał z pilota TV i działa także dioda IR, bo widać w aparacie telefonu lekkie świecenie). Jeśli układ reaguje tylko na pilota od TV, a nie na diodę z zestawu tzn., że najpewniej błędnie złożona została część z NE555 (generowany jest zły sygnał sterujący diodą). Sprawdź ten fragment schematu, porównaj wartości elementów i zobaczy czy uda Ci się znaleźć jakiś błąd samodzielnie. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Davis Grudzień 21, 2019 Udostępnij Grudzień 21, 2019 Mój układ z serwomechanizmem nie działa. Serwo ani drgnie.Może ktoś znajdzie coś co przeoczyłem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Grudzień 24, 2019 Udostępnij Grudzień 24, 2019 @Davis dopiero teraz zauważyłem Twoje pytanie - czy problem jest nadal aktualny? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Davis Grudzień 24, 2019 Udostępnij Grudzień 24, 2019 @Treker kombinowałem z tym układem i niestety nie udało mi się rozwiązać problemu. Zamówiłem zestaw Arduino i tam też jest serwo. Jak paczka dojdzie to sprawdzę czy ten nowy mechanizm działa i dam znać. Życzę Ci Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Grudzień 27, 2019 Udostępnij Grudzień 27, 2019 @Davis daj znać jakie efekty - jak nie ruszy z nowym serwem to będziemy dalej myśleć 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Popularny post Lukasz1979 Grudzień 27, 2019 Popularny post Udostępnij Grudzień 27, 2019 (edytowany) Dnia 21.10.2017 o 22:08, Treker napisał: Oscyloskop, to stosunkowo duży wydatek, na początku można się spokojnie bez niego obejść 😉 Można, ale moim zdaniem nie warto 🙂. Dopiero po obejrzeniu przebiegów na żywo "poczułem" działanie układu. GORĄCO ZACHĘCAM!!! (dla zaawansowanych użytkowników to żadna nowość ale na etapie nauki to ogromna pomoc). Dzięki artykułowi https://forbot.pl/blog/jak-przystosowac-domowego-pilota-wlasnych-celow-id1223 można mieć "oscyloskop" za grosze. Zrobiłem sonde dwukanałową z wbudowanymi dzielnikami napięcia wykorzystując 2 stare długopisy, kabel od przedłużacza słuchawkowego, spinacz biurowy i rezystory 5,1K oraz 330R (dla napięcia zasilania 6v mamy maksymalne napięcie na sondzie 0,36V i przepływ prądu przez sondę na poziomie 1,1mA). Być może kogoś zainteresują efekty, uzyskane przy badaniu sterownika serwa: (Na powyższym wykresie czas na odciętej pomiędzy pionowymi, czerwonymi liniami wynosi 2ms) (a na tym 1,5ms aby pokazać, że odpowiada to w przybliżeniu środkowemu położeniu serwa). Nie wiem, skąd biorą się narastające przebiegi stanu niskiego - czy jest to efekt niedoskonałości układu pomiarowego czy może wynika w jakiś sposób z działania przerzutnika wbudowanego w NE555? Widać natomiast wyraźnie "niedoskonałość" samego układu, polegającą na zmianie częstotliwości sygnalu PWM przy zmianie wypełnienia (zmieniając czas stanu wysokiego i pozostawiając stały czas stanu niskiego zmieniamy okres sygnału). Ale to już wynika z samej zasadny działania naszego sterownika.... Jeśli ktoś będzie zainteresowany, mogę wrzucić "fotorelację" z budowy sondy z dokładnym opisem krok po kroku (choć jest to naprawde bardzo proste nawet dla początkującego jak ja). Edytowano Grudzień 27, 2019 przez Lukasz1979 3 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Davis Grudzień 27, 2019 Udostępnij Grudzień 27, 2019 Cytat @Davis daj znać jakie efekty - jak nie ruszy z nowym serwem to będziemy dalej myśleć @Treker paczka dotarła i nowe serwo śmiga aż miło🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Grudzień 27, 2019 Udostępnij Grudzień 27, 2019 @Davis ok to dobrze, ale w takim razie zareklamuj to uszkodzone 🙂 Napisz proszę na adres reklamacje@botland.com.pl, na pewno szybko uda się wymienić element na nowy. Przepraszam za problem, mam nadzieję, że dalej obejdzie się już bez takich niespodzianek! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bsatola Luty 2, 2020 Udostępnij Luty 2, 2020 (edytowany) Dlaczego po włączeniu czujnika przeszkód dioda sygnalizująca przeszkodę na chwilę się zapala i gaśnie? Edit: zauważyłem, że po postawieniu pomiędzy diodą IR, a odbiornikiem TSOP ścianki z papieru problem znika i wszystko działa znakomicie. Ale wciąż zastanawia mnie czemu dioda zapala się i gaśnie po włączeniu układu. Czy po włączeniu dioda wysyła przez chwilę mocniejsze światło, które odbiera czujnik? Czy dzieje się to z innego powodu? Edytowano Luty 2, 2020 przez Bsatola Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Kalafiorek Luty 2, 2020 Udostępnij Luty 2, 2020 chyba coś złe zrobiłem. dioda led uruchamia się gdy skieruję na nią aparat telefonu. Dość ciekawe, prawda? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »