Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Przepis na robota - w pełni programowalny Line Follower

Pomocna odpowiedź

Może łatwiej zrobimy. Sprawdź miernikiem czy jest przejście od danego pinu mostka do pinu uC, do którego ten pin mostka miał być podłączony. I sprawdź tak każdy pin, żeby mieć pewność, że z uC do mostka dochodzą sygnały.

Tylko sprawdzaj od nóżki do nóżki, a nie od lutu do lutu.

Napięcie powinno dochodzić na pin np. 1A i enable lub 2A i enable. Jak dochodzi na wszytkie np. 1A 2A i enable to mogłeś mostek zepsuć.

Witam!

Mam pytanie. Żeby dodać to tego robota 4 czujnik to w programie co trzeba zmienić , ewentualnie dodać ? Jak przypuszczam , zadeklarować 4 czujnik, instrukcja if ...., i na końcu odczyt, tak ? Pominąłem coś?

program zmieni się trochę więcej, bo przy parzystej liczbie czujników robot ma dążyć do utrzymania linii między dwoma środkowymi (ew. obydwa środkowe mają wykrywać linie - zależy od ustawienia) czujnikami.

Witam was. Mam broblem ze zrozumieniem układu w tym LIne Followerze https://www.forbot.pl/forum/topics20/przepis-na-robota-w-pelni-programowalny-line-follower-vt2356.htm Nie wiem czy te kable ( te czerwone ) IMG_4aac5431b891f9416.gif i wszystkie inne mają być tak jak na obrazkach z tamtego tematu ? Czy te kable mają łączyć te miejsca na układzie? Chodzi o to czy te kable mają "iść" "znikąd do nikąd" Czy czasem mają łączyć jakieś układy czyli na przykład od Atmega8 do silnika. Proszę o odpowiedzi

PS. Przepraszam za trochę niezrozumiały tekst nie umiem dobrze opisywać

Chodzi o to czy te kable mają "iść" "znikąd do nikąd"

Przecież te kable łączą punkty na płytce testowej i mają je łączyć dokładnie tak jak na tym obrazku.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...