Skocz do zawartości

Pochwal się nad czym właśnie pracujesz! Wspólny mini-worklog

Pomocna odpowiedź

• 2 tygodnie później...

Jeździk działa 🙂 Zrobiłem sterowanie po WiFi, zrobiłem prostą (a wręcz prostacką) apkę w Virtuino. 4 naładowane akumulatorki starczają na 5min zabawy, muszę zamiast stabilizatora LDO jakieś przetwornice wsadzić o większej sprawności 🙂 Ale na razie jeździ i w sumie o to chodziło.

79696489_674226873110213_224167137885814784_n.jpg

• Lubię! 2

Zaprojektowałem właśnie wersję drugą sensora kolizji dla mojego robota. Sensor będzie mocowany 'na kwadrat' w końcowej części nogi robota - będzie go można łatwo wymienić lub zmodernizować. Jest całkowicie wydrukowany w 3D i składa się z centralnego płaskiego cylindra zawieszonego na dwóch sprężynach. W części środkowej tego cylindra jest tunel przez który przechodzi bariera optoelektroniczna. W momencie kolizji lub kontaktu z podłożem cylinder na sprężynach ulega przemieszczeniu, a bariera optoelektroniczna przerwaniu - w ten oto sposób elektronika robota będzie w stanie zarejestrować zdarzenie i odpowiednio zareagować. Za zalety tej konstrukcji uważam szeroki kąt zadziałania, przy kalibracji szacowanie nacisku na kończynę, prawdopodobnie długi czas życia sensora oraz niską masę. Minusem jest nieznana reakcja sprężyn na długotrwały nacisk i potencjalnie trwała deformacja - to wymaga jeszcze sprawdzenia.

Elektronicznie - dwa wyjścia sensora - analogowe oraz cyfrowe z regulowanym punktem wyzwolenia i histerezą.

Film z działania sensora.

sensor1.png

sensor2.png

• Lubię! 2

@raddeon Ambitny projekt, też o nim myślałem. Bardzo fajnie wygląda, ale poza wielkością nie ma póki co wiele do zaoferowania. Ciężka konstrukcja na serwomechanizmach, bez podparcia ich osi, bez elementów sprężystych - ale oczywiście każdy projekt hobbystyczny jest ciekawy. Konstrukcja trochę "prosi się" o poprawki i przeniesienie na nowy poziom z pomocą silników BLDC, to jednak podniesie koszty i uczyni projekt mniej dostępnym dla hobbystów - trudny wybór.

Z tego co wiem, w projekcie póki co brakuje trochę aspektów programistycznych, autor chyba pierwotnie jedynie stworzył model do druku 3D i powiedział "programujcie sobie sami", ale później zdaje się posiedział też nad elektroniką i software. Nie wiem jak to obecnie wygląda - tj. co musiałbyś zrobić sam, a czego możesz skorzystać? Napisz nam trochę więcej.

A w moim projekcie - sensory podklejone już paskami z gumy i osadzone na kończynach. Powoli zabieram się za testy MPU6050 z użyciem DMP, jeśli dobrze pójdzie, to w którymś momencie zacznę zgłębiać tajniki programowania chodu opartego o sprzężenia zwrotne z sensorów.

Zanim to nastąpi chciałbym zbudować sekcję zasilania na ogniwach 18650 i przetwornicy step-down, ogarnąć BMS i ładowanie. Te podstawowe elementy są czasem nudne, ale ich dobre wykonanie może oszczędzić później problemów.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...