Skocz do zawartości

[Mechanika] Serwa modelarskie w robotyce amatorskiej - Kompendium

Pomocna odpowiedź

Porównywałem z tym pierwszym wszystkie leżą na swoim miejscu. Hmm, może to jakaś wada fabryczna źle dobrane średnice zębatek 🙄

Może kiedyś zasilałeś to serwo (wolniejsze) stosunkowo wysokim napięciem (prądem) i trochę upaliłeś po prostu szczotki?

A może to też wynikać z produktu, nikt nie będzie gwarantował idealnej powtarzalności, tym bardziej w sytuacji gdy głównym kryterium jest cena. Trzeba się z tym liczyć, że parametry mogą lekko odbiegać od siebie w przypadku 2 identycznych tanich serw, nie bez powodu można kupić tańsze i droższe.

Dzisiaj jeszcze raz wyciągnąłem każdy wałek, zębatkę i nasmarowałem ale ten sam efekt. Przy początkowych testach, serwa zasilałem baterią od se k510i ( niecałe 4V ) :->. Luko pewnie masz rację. Nie ukrywam, że było to chyba jedno z najtańszych mikroserw na allegro (jak nie najtańsze), więc nie mogę mieć pretensji do działania. Trochę naciąłem się na cenę, ale następnym razem wiem jakie serwa omijać 😉

witam wszystkich

mam mały problem nie z serwem ale podobny

chce podłączyć do atmegi 3f regulator do silnika bezszczotkowego i sterować nim (bascom) przez config servo ale regulator ma układ BEC (zasilanie odbiornika z regulatora ) kabel sygnałowy zostawię bezpośrednio a na zasilaniu regulatora dam diody prostownicze tak żeby prąd nie popłyną z regulatora do procka to zabezpieczy mi procesor ?

Po pierwsze układ ten nazywa się BEC (Battery Elimination Circuit). Wystarczy, że podepniesz linię sygnałową i masę, zasilania nie podpinaj.

• Lubię! 1

dzięki za dpowiedz już poprawiłem (BEC) z diodami też zadziałało i nic sie nie skopciło ale zrobię tak jak napisałeś

• 2 tygodnie później...

Witam!

Planuje kupno serw do pewnego projektu. I mam pytanie co do sposobu sterowania. Jeżeli sygnał zaniknie to serwo zatrzyma się w danej pozycji i nie będzie stawiać oporu. Jaki musi być sygnał, aby stawiało opór przy danym wychyleniu? Czy może to być to na przemian sygnał 1ms - 2ms??

Sygnałem zadajesz pewne położenie serwu, do którego będzie dążyć. Jak nie ma sygnału, to nie ma do czego dążyć, także oporu również nie będzie stawiać.

Sygnał sterujący składa się z impulsów prostokątnych powtarzanych co 20-25ms. Czas trwania jednego impulsu wynosi od 1-2ms, przy czym orczyk znajduje się w pozycji neutralnej ("na środku") przy impulsie trwającym ok. 1,5ms. 2ms odpowiadają więc za maksymalne wychylenie np. w prawo, 1ms odpowiada za maksymalne wychylenie w lewo. Impuls musi się powtarzać co 20-25ms, gdyż jeśli zaniknie, serwo przestanie stawiać opór w celu utrzymania aktualnej pozycji (nie będzie miało punktu odniesienia).

Jak dasz na zmianę 1ms i 2ms to będzie chciało latać od prawa do lewa. Inna sprawa że nie zdąży 😋

Nie programuje w bascomie tylko w C. Jak to wygląda w C? Można tam zadać kąt?

Jak dasz na zmianę 1ms i 2ms to będzie chciało latać od prawa do lewa. Inna sprawa że nie zdąży : 😋

No właśnie nie zdąży, ponieważ będzie starało się wychylać raz w jedną, raz w drugą stronę przez 0,02 s, więc wychylenie powinno być znikome. Jak to jest w praktyce??

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...