Skocz do zawartości

Sumo Challenge 2010 - uwagi, opinie, prośby, sugestie

Pomocna odpowiedź

Oto finaliści w poszczególnych konkurencjach

Line follower

1 Mefisto 00:11.60

2 Inferno 00:11.64

3 Tsunami 00:12.06

Line follower z przeszkodami

1 Inferno 00:14.85

2 G.ENEK 00:15.85

3 Mefisto

Freestyle

1 Kostkownik

2 Quad-rotor UAV

3 Mały

MiniSumo

1 I prawo Murphy'ego

2 Crow

3 Krecik

SUMO

1 RICO

2 BlackHole

3 DzikiRex

HUMANOID

1 strusiek

2 Zenek

Dopisałem czasy do LF i LF z przeszkodami co do tych drugich to dla 3 miejsca nie mam podanego czasu

przed chwilą wróciłem .

Bylem na tam od ~~ 17 do końca i powiem że wcale się nie nudziłem

było bardzo ciekawie. porozmawiałem z Błażejem ( Zenon 2 )

może za nie długo uda mi się wrzucić zdjęcia kilka z aparatu a reszta z telefonu ( w aparacie bateria padła więc przepraszam za jakość fotek)

Line follower

1 Mefisto 00:11.60

2 Inferno 00:11.64

3 Tsunami 00:12.06

Z tego co słyszałem to czasy były mierzone stoperem, tak? Czyli w sumie była baaardzo wyrównana walka 😉

Niestety coś nie ma szczęścia do tych bramek. Na finałach z tego co widziałem byli dwaj sędziowie i czas był średnią ich pomiarów.

Freestyle

1 Kostkownik

Znowu te cwaniaki? To już nawet nie irytuje, to się nudne robi 😉 Jeśli "Quad-rotor UAV" to Ci sami co w Gdańsku, to im po prostu współczuję...

Nawyk, tak, te cwaniaki, szczerze to się dziwię że oni wygrali, szczególnie że mieli wpadkę podczas prezentacji na scenie, a ci od tego UAV chyba po prostu nie potrafili się sprzedać.

czemu cwaniaki? Co takiego przycwaniaczyli?🙂 Wiem że ich "dowódca" jest całkiem zadufany w sobie więc z chęcią dowiem się więcej.

Odpowiednio się "zakręcili" w swojej szkole, przez co połowa uczniów wbijała z nimi na te zawody to po 1). Po 2) już pisałem - prezentują robota złożonego z zestawu, do którego kod (układanie kostki rubika) jest dostępny na bodajże sourceforge (albo bliźniaczej stronie). Jeśli sami pisali kod, to przepraszam. Ale nawet w takim przypadku ich wkład (pisanie softu) uważam za mizerny w porównaniu z chociażby budową od podstaw w pojedynkę nanosumo, o "Quad-rotor UAV" nie wspominając (dobrze kojarzę, że to jest ta wielka platforma na gąsienicach?). Ilu ich tam tym razem było w jednej drużynie? 10 osób?

To naturalnie tylko moje odczucia, ale dla mnie śmierdzi to wszystko cwaniactwem i cyrkiem objazdowym 😉 Zgarniają nagrody sprzed nosa ludziom, którzy bardziej sobie na nie zapracowali, ot co o nich myślę.

Kwestię lidera przemilczę, bo nie miałem z nim okazji poznać osobiście. Chociaż nie pamiętam żeby powiedział w Gdańsku coś wartościowego na temat robota. Było za to sporo lania wody i mniej lub bardziej udanych "żartów"... Poprawiło się w Łodzi?

W sumie to kostkownik zrobił się już oklepany, ale z drugiej strony zamiast narzekać można się wziąć do roboty i przebić ich projekt czymś ciekawym. A wracając do zawodów, jedyne czego mi brakowało to bramek pomiarowych na trasie FTL, a poza tym trasa świetnie zrobiona, chyba żaden LF nie miał problemów stricte z nią. Na organizację również nie mogę narzekać, wszystko odpowiednio na swoim miejscu.

o "Quad-rotor UAV" nie wspominając (dobrze kojarzę, że to jest ta wielka platforma na gąsienicach?)

Nie, to był quadrokopter którego trzeba było przytrzymywać ręką od góry żeby się nie rozbił i nie zabił kogoś przy okazji. Mam nadzieję że miał chociaż jakiś żyroskop, bo w przeciwnym razie, z aparaturą modelarską, silnikami bezszczotkowymi i regulatorami modelarskimi, zaliczyłbym go jako model a nie robot.

A 2 miejsce zajęli dzięki temu że cwaniaczyli razem z tymi od "Kostka", ramię w ramię razem z dziewczyną liczącą głosy chodzili i naciągali ludzi na głosy. Wg mnie najbardziej interesującym robotem we free był "Mały" i to on powinien wygrać.

KD93, oni trzymali tego robota, nie dlatego że nie mógł sam latać, ale dlatego, że bali się o bezpieczeństwo.

Jakby walnął jeden silnik to mogłyby to polecieć w stronę publiczności, prosto na twarze dzieci. Z tego co mówili, w układzie sterowania jest akcelerometr i trzy żyroskopy. A aparatura wydawała tylko ogólne polecenia, np. silniki 50%, a stabilizacją lotu zajmował się układ wewnętrzny.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...