hakroom Listopad 6, 2010 Udostępnij Listopad 6, 2010 Oto finaliści w poszczególnych konkurencjach Line follower 1 Mefisto 00:11.60 2 Inferno 00:11.64 3 Tsunami 00:12.06 Line follower z przeszkodami 1 Inferno 00:14.85 2 G.ENEK 00:15.85 3 Mefisto Freestyle 1 Kostkownik 2 Quad-rotor UAV 3 Mały MiniSumo 1 I prawo Murphy'ego 2 Crow 3 Krecik SUMO 1 RICO 2 BlackHole 3 DzikiRex HUMANOID 1 strusiek 2 Zenek Dopisałem czasy do LF i LF z przeszkodami co do tych drugich to dla 3 miejsca nie mam podanego czasu
AVT Listopad 6, 2010 Udostępnij Listopad 6, 2010 przed chwilą wróciłem . Bylem na tam od ~~ 17 do końca i powiem że wcale się nie nudziłem było bardzo ciekawie. porozmawiałem z Błażejem ( Zenon 2 ) może za nie długo uda mi się wrzucić zdjęcia kilka z aparatu a reszta z telefonu ( w aparacie bateria padła więc przepraszam za jakość fotek)
Treker (Damian Szymański) Listopad 6, 2010 Udostępnij Listopad 6, 2010 AVT, czekamy na jakiekolwiek zdjęcia hakroom, możesz podać czasy z FTL?
Sabre Listopad 6, 2010 Udostępnij Listopad 6, 2010 hakroom, czy mógłbyś zamieścić czasy przejazdów poszczególnych linefollowerów? Same wyniki to trochę sucha informacja.
Treker (Damian Szymański) Listopad 6, 2010 Udostępnij Listopad 6, 2010 Line follower 1 Mefisto 00:11.60 2 Inferno 00:11.64 3 Tsunami 00:12.06 Z tego co słyszałem to czasy były mierzone stoperem, tak? Czyli w sumie była baaardzo wyrównana walka
Mihau Listopad 6, 2010 Udostępnij Listopad 6, 2010 Niestety coś nie ma szczęścia do tych bramek. Na finałach z tego co widziałem byli dwaj sędziowie i czas był średnią ich pomiarów.
Nawyk Listopad 6, 2010 Udostępnij Listopad 6, 2010 Freestyle 1 Kostkownik Znowu te cwaniaki? To już nawet nie irytuje, to się nudne robi Jeśli "Quad-rotor UAV" to Ci sami co w Gdańsku, to im po prostu współczuję...
Mihau Listopad 6, 2010 Udostępnij Listopad 6, 2010 Nawyk, tak, te cwaniaki, szczerze to się dziwię że oni wygrali, szczególnie że mieli wpadkę podczas prezentacji na scenie, a ci od tego UAV chyba po prostu nie potrafili się sprzedać.
mog123 Listopad 6, 2010 Udostępnij Listopad 6, 2010 czemu cwaniaki? Co takiego przycwaniaczyli? Wiem że ich "dowódca" jest całkiem zadufany w sobie więc z chęcią dowiem się więcej.
Nawyk Listopad 6, 2010 Udostępnij Listopad 6, 2010 Odpowiednio się "zakręcili" w swojej szkole, przez co połowa uczniów wbijała z nimi na te zawody to po 1). Po 2) już pisałem - prezentują robota złożonego z zestawu, do którego kod (układanie kostki rubika) jest dostępny na bodajże sourceforge (albo bliźniaczej stronie). Jeśli sami pisali kod, to przepraszam. Ale nawet w takim przypadku ich wkład (pisanie softu) uważam za mizerny w porównaniu z chociażby budową od podstaw w pojedynkę nanosumo, o "Quad-rotor UAV" nie wspominając (dobrze kojarzę, że to jest ta wielka platforma na gąsienicach?). Ilu ich tam tym razem było w jednej drużynie? 10 osób? To naturalnie tylko moje odczucia, ale dla mnie śmierdzi to wszystko cwaniactwem i cyrkiem objazdowym Zgarniają nagrody sprzed nosa ludziom, którzy bardziej sobie na nie zapracowali, ot co o nich myślę. Kwestię lidera przemilczę, bo nie miałem z nim okazji poznać osobiście. Chociaż nie pamiętam żeby powiedział w Gdańsku coś wartościowego na temat robota. Było za to sporo lania wody i mniej lub bardziej udanych "żartów"... Poprawiło się w Łodzi?
Zaja Listopad 7, 2010 Udostępnij Listopad 7, 2010 W sumie to kostkownik zrobił się już oklepany, ale z drugiej strony zamiast narzekać można się wziąć do roboty i przebić ich projekt czymś ciekawym. A wracając do zawodów, jedyne czego mi brakowało to bramek pomiarowych na trasie FTL, a poza tym trasa świetnie zrobiona, chyba żaden LF nie miał problemów stricte z nią. Na organizację również nie mogę narzekać, wszystko odpowiednio na swoim miejscu.
Armir Listopad 7, 2010 Udostępnij Listopad 7, 2010 Mój lf nie chciał przejechać pierwszego zakrętu. Trochę daleko strefa serwisowa od sceny. Ogólnie wszystko super.
KD93 Listopad 7, 2010 Udostępnij Listopad 7, 2010 o "Quad-rotor UAV" nie wspominając (dobrze kojarzę, że to jest ta wielka platforma na gąsienicach?) Nie, to był quadrokopter którego trzeba było przytrzymywać ręką od góry żeby się nie rozbił i nie zabił kogoś przy okazji. Mam nadzieję że miał chociaż jakiś żyroskop, bo w przeciwnym razie, z aparaturą modelarską, silnikami bezszczotkowymi i regulatorami modelarskimi, zaliczyłbym go jako model a nie robot. A 2 miejsce zajęli dzięki temu że cwaniaczyli razem z tymi od "Kostka", ramię w ramię razem z dziewczyną liczącą głosy chodzili i naciągali ludzi na głosy. Wg mnie najbardziej interesującym robotem we free był "Mały" i to on powinien wygrać.
Mihau Listopad 7, 2010 Udostępnij Listopad 7, 2010 KD93, oni trzymali tego robota, nie dlatego że nie mógł sam latać, ale dlatego, że bali się o bezpieczeństwo. Jakby walnął jeden silnik to mogłyby to polecieć w stronę publiczności, prosto na twarze dzieci. Z tego co mówili, w układzie sterowania jest akcelerometr i trzy żyroskopy. A aparatura wydawała tylko ogólne polecenia, np. silniki 50%, a stabilizacją lotu zajmował się układ wewnętrzny.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »