Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Mógłbyś rozwinąć bo nie znam sytuacji? 😉

No w skrócie powiem że jak pewnie zauważyłeś "Hornet" nie startuje na zawodach, Bobby miał problemy z tymi mostkami z tego co wiem.

Również mnie ciekawi ten problem. KD93, kiedyś chyba wspominałeś, że Bobby miał z nimi problem, bo źle je podłączył.

Dlatego wrzucę schemat jedynej rzeczy, której nie jestem pewien - podłączenia mostków:

Piny sterujące mostkami są sparowane, ponieważ nie potrzebuję sterowania każdym mostkiem z osobna. Będą po prostu sterowane stronami - lewa, prawa strona robota. Wydaje mi się, że połączyłem je prawidłowo, ale wolę nie mieć jakiś historii z nimi. Proszę więc Was o opinię 🙂

I jeszcze pytanie - opłaca się w MS podłączać piny STBY do uC?

Takie pytanie na marginesie.Będziesz używał modułu czy sam mostek ?

Co do podłączenia tu masz co i jak: http://botland.com.pl/silnikow/495-tb6612-dwukanalowy-sterownik-silnikow.html

EDIT: W moim przypadku w przyszłych konstrukcja użyję raczej modułu bo kombinowanie z ustawieniem ścieżek, grubościami tak, aby wszystko się zmieściło to był horror.

Albo tylko ja miałem z tym problem 🤣

W moim przypadku w przyszłych konstrukcja użyję raczej modułu bo kombinowanie z ustawieniem ścieżek, grubościami tak, aby wszystko się zmieściło to był horror.

Albo tylko ja miałem z tym problem 🤣

Kiedyś jak projektowałem płytkę do LF'a właśnie na TB6612 (na dwóch) to też połączenie pinów to był pomieszanie z poplątaniem.

• 2 miesiące później...

Hehe 😋 Póki co koncepcja się dosyć zmieniła. Gdy tylko otrzymam mosty, to uaktualnię workloga. Poza tym uczę cię C i to jest wyższy priorytet 🙂 Aczkolwiek staram się cały czas coś projektować bądź testować.

• 5 miesiące później...

Robot nie umarł 😉 Aczkolwiek powróciłem do pierwotnej koncepcji i będzie wyglądał tak:

Nazwa również ulegnie małej przemiaie - już nie Heavy, a ReHeavy 😃 Aktualnie projektuję górną PCB (dolna jest skończona), przy której są nie lada problemy (wymiary). Co mogę powiedzieć - robot powstanie i to jest pewne 😋

• 2 miesiące później...

No jasne, że tak 😉 Dla niewtajemniczonych - robot wystartował w zawodach Robomaticon 2013 pod nazwą ReHeavy (numerek 10A, jeśli to więcej komuś mówi), ale nawet nie wyszedł z grupy (dziękuję organizatorom za wprost genialny system rozgrywek, ale o tym jeszcze napiszę). Jedną walkę przegrał 0:2, ale po dodaniu do programu dwóch linijek kodu odpowiedzialnych za obrót na starcie, druga walka była już moja 2:0.

Nie wrzucam na razie fotek, bo jeszcze pracuję nad lepszym pługiem i programem. Po zawodach w Rybniku może opiszę konstrukcję na forum 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...