Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Światłolub. Jak zrobić robota? - Od żółtodzioba do pierwszego robota

Pomocna odpowiedź

Czy takie silniczki mogą być? Mają większe napięcie, bo 6V, ale mieszczą się w max. prądzie - 210mA.

Nazwa aukcji: SILNIK Z PRZEKŁADNIĄ HL149 / 6V 10:1 315prm

Link do aukcji: http://allegro.pl/silnik-z-przekladnia-hl149-6v-10-1-315prm-i1887559447.html

Nick sprzedającego: goldtech

P.S.

Przez przypadek napisałem kiedyś taki post w temacie :"Różnice pomiedzy układami L293D i L293DNE". Kolega w tamtym temacie powiedział, że będę mieć problemy z bezwładnością. Znaczy, że będzie niestabilny przez zbyt dużą prędkość?

Właśnie skończyłem próbę robienia płytki po raz drugi. kupiłem nowe części i.. tym razem udało się!! Wszystko działa, jak trzeba! 🙂 Teraz tylko prosiłbym o odpowiedź na moje pytanie wyżej.

Chyba pójdę spać...

Macie jakiś pomysł, w jaki sposób można przymocować silniki do podwozia? Niestety nie posiadam zacisków metalowych. Można to zrobić hotglue?

W robocie tego typu takie połączenie raczej wytrzyma, więc może być, ale polecałbym na przykład opaskami na kable (trytytkami) - łatwo potem tak zamontowany silnik zdemontujesz.

Grager na pewno nie masz w pobliżu jakiegoś sklepu z akcesoriami metalowymi? Te silniki można montować na różne sposoby, ale chyba najlepszym są do tego (dedykowane) mocowania. Zawsze można zrobić z laminatu, ale trwałość tego i to przy sporo ważących silnikach nie byłaby wystarczająca. Wszystko zależy od ciebie i twojej pomysłowości 😉

piotreks-89, dedykowane mocowania do HL149? W sensie dedykowane, bo DIY na wymiar czy kupne jakieś? Jak kupne, to gdzie takie cudo można zanabyć?

Bobby, mój wcześniejszy link gdzieś 10 postów temu.

bartek1333, gdzie tam są jakieś

piotreks-89, laminat? Nie posiadam na razie płytek.

Te silniki mają być tylko i wyłącznie do tego jednego robota. Nie będę ich później demontować.

Silniczki już doszły. Próbowałem przykleić je do kół za pomocą hotglue. Niestety prawie nr trzymało i jestem w punkcie wyjścia. Znacie jakieś inne sposoby na przyczepienie kół do wałów(nie mam orczyków).

Grager poxipol, plastelina, nałożenie na wał silnika czegoś co zwiększy jego średnicę (np zaciśnięta rurka termokurczliwa) 😉 Sposobów jest pewnie jeszcze więcej, ale ja bym wybrał to z termokurczką 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...