Skocz do zawartości
Nawyk

[Dla początkujących] Światłolub. Jak zrobić robota? - Od żółtodzioba do pierwszego robota

Pomocna odpowiedź

Ale płytka uniwersalna ma ścieżki, czy nie? Pytam się na przyszłość i z ciekawości. Bo chyba musi mieć jakieś ścieżki...

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Miedź na płytce to są ścieżki. Więc odpowiedz sobie sam na pytanie.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Mam problem. Przy lutowaniu złączyły mi się przez przypadek końcówka lewego rezystora z drucikiem od 1A. Na schemacie są one połączone, więc czy może tak zostać? Przecież i tak mają zwierać. Jeśli nie, to jak mam tą cynę usunąć? Bo próbowałem odsysaczem, ale do końca nie brał tej cyny. Zawsze trochę zostawało i punkty nadal były połączone.

[ Dodano: 26-06-2011, 13:36 ]

I od razu jeszcze jedno proste pytanie: chodzi o goldpiny. Wlutowywać je dłuższymi nóżkami na płytkę, czy krótszymi, bo nie za bardzo to wynika ze zdjęć.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
Mam problem. Przy lutowaniu złączyły mi się przez przypadek końcówka lewego rezystora z drucikiem od 1A. Na schemacie są one połączone, więc czy może tak zostać? Przecież i tak mają zwierać. Jeśli nie, to jak mam tą cynę usunąć? Bo próbowałem odsysaczem, ale do końca nie brał tej cyny. Zawsze trochę zostawało i punkty nadal były połączone.

[ Dodano: 26-06-2011, 13:36 ]

I od razu jeszcze jedno proste pytanie: chodzi o goldpiny. Wlutowywać je dłuższymi nóżkami na płytkę, czy krótszymi, bo nie za bardzo to wynika ze zdjęć.

Jak mają się zwierać to możesz zostawić. Goldpiny krótszymi nóżkami w płytkę.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Ok, dzięki.

[ Dodano: 26-06-2011, 15:56 ]

Tak, tak to znowu ja i mam kolejne pytanie... Jeśli podczas lutowania troszkę cyny "wyleje" się na PUSTE wejście obok, to czy nic się nie stanie?

Sorki, że tyle pytań, ale wolę niczego nie zepsuć...

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli do niczego się nie zwiera to nic się nie stanie. Lepiej nie zostawiać "kropli" cyny na ścieżkach ale nic się nie stanie jak zostawisz.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi. Płytkę już zrobiłem. Teraz czekam jeszcze na serwa i skończę 🙂

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Przerobiłem serwa, podłączyłem i działa. Niestety jeden z silniczków działa nawet przy zgaszonym świetle ;/ Podłączyłem je odwrotnie i wtedy ten drugi, podłączony w tym samym miejscu co 1 działał ciągle. Tak, jakby nie było prawego fototranzystora, czy coś... Co mogło nawalić? Jak idealnie usunąć cynę? Odsysacz zawsze troszkę zostawia...

[ Dodano: 05-07-2011, 23:11 ]

Chyba podejrzewam, co mogło nawalić: rezystor. Często podgrzewałem, żeby usunąć tą cynę, która łączyła go i jeden z drucików. Potem się dowiedziałem, że mogę je tak zostawić. Sądzię, że mogłem go po prostu przegrzać. Dzięki temu jest mniejsza oporność i do ciągłego działania nawet w ciemności nie potrzebuje już nawet fototranzystora. Jutro wymienię rezystor i sprawdzę.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

FAQ na końcu artykułu, pytanie 4. Czytałeś? Nie wiem ile trzeba grzać rezystor, żeby go "popsuć"... Jeśli nie jest zwęglony i ceramika z niego nie odpada, to wątpię żeby coś mu się stało. Raczej obstawiałbym coś z fototranzystorem albo z podłączeniem silnika.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Do usuwania lutowia plecionka+dobry topnik.

Rezystory nie uszkadzają się na zwarcie.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Więc jak sprawdzić, czy fototranzystor działa?(Posiadam multimetr)

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Podłączasz omomierz i świecisz na fototranzystor, jeśli zmieni się rezystancja to znaczy, że działa. Można też połączyć szeregowo, rezystor 100 om, diodę led i fototranzystor i świecąc na tranzystor patrzeć czy świeci dioda led.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

No chyba doszedłem wreszcie do tego. Sprawdziłem fototranzystor i jest ok. Natomiast sprawdziłem również rezystancję opornika i tam jej nie było w ogóle. Drugi rezystor jest bez zarzutu. Wymienię rezystor i sprawdzę. Dzięki za podpowiedź.

[ Dodano: 06-07-2011, 15:46 ]

Edit: jednak nadal to samo...

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Czyli najwyraźniej masz gdzieś zwarte ścieżki, które "mostkują" rezystor. Sprawdź, czy jeśli rezystora nie ma wcale, to czy jest dalej połączenie.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dla dokładnego wyjaśnienia podrzucam link: http://oi54.tinypic.com/29lefz7.jpg

Pole zaznaczone na czarno jest połączone cyną. Może to tak zostać?

[ Dodano: 06-07-2011, 20:51 ]

Rozdzieliłem te dwa punkty. Nadal to samo. Tamten rezystor był jednak dobry. Po prostu źle zmierzyłem. Powoli kończą mi się pomysły, co może być nie tak. Teraz wszystkie luty wyglądają idealnie. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Najwyżej robot będzie ciągle jechać w prawo, a jak się na niego zaświeci, to pojedzie prosto, ale taki pomysł mi się średnio podoba...

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...