Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Światłolub. Jak zrobić robota? - Od żółtodzioba do pierwszego robota

Pomocna odpowiedź

e mam jeszcze naprawde ostatnie pytanie czy ma znaczenie jakby w ktora strone zalutuje elementy np;elementy zalutuje jakby do tylu płytki bo nie wiem jak ją trzymac nie wiem gdzie jest przód.Musze lutowac elementy z orzodu płytki czy obojetnie z ktorej strony jak wezme bo niewiem?

Układ l293ne nie ma wbudowanych diod zabezpieczających, musisz je dodać samemu, czego na początek przygody z robotyką nie polecam ( zobacz datasheeta ( dokumentacje ) tego układu, wpisując "l293ne datasheet" w google, a nastepnie porównaj z l293d, l293dne).

• 2 tygodnie później...

Witam !! Jestem nowy i cały zielony 🙁😕 . Mam pytanie dot lutowania. Nie posiadam ( jeszcze )

tej umiejętności. Lutuje się z jednej strony płytki czy... nie wiem. I proszę też o objaśnienie

co i jak na płytce czyli co czerwone co jest czarne. Z góry dziękuję za odpowiedż.

Ogólnie to wyszukiwarka forum albo google, bo pytasz o podstawy. Przejrzyj zasoby forum. Najlepiej wejdź na stronę główną forum i przeczytaj nazwy działów. Po chwili będziesz wiedział od czego powinieneś zacząć.

• 3 tygodnie później...

Witam Was!

Zbudowałem mojego pierwszego światłoluba zgodnie ze schematem przedstawionym w temacie.

Miałem na stanie 2 rodzaje silniczków:

- Hextronic HXT900

- Pololu HP 30:1.

Zgodnie z kursem spróbowałem silniczki Hextronic lecz one nie działały (działają jeśli podłącze bezpośrednio baterie). Pomyślałem, że coś źle zrobiłem lecz z ciekawości podłączyłem Pololu i układ działa jak należy. Gdy przesłaniam fototranzystor to silnik przestaje działać czyli pełen sukces. Silniki Pololu mają zasilanie od 3 do 9V. Hextronic HXT900 chyba 4,8V

Moje pytanie brzmi: dlaczego silniki Hextronic nie działają? Czy mogę używać silniczków Pololu HP 30:1 z takim mostkiem? Czy nie przegrzeje się?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Dzięki za odpowiedź!

Czy możesz mi jeszcze napisać jaka może być przyczyna tego, że silniczki Hextronic'a nie działają w tym układzie? Opór rezystorów to 100 kOhm czyli tak jak w artykule.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...