Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Światłolub. Jak zrobić robota? - Od żółtodzioba do pierwszego robota

Pomocna odpowiedź

pogrzebałem w jednym z miniserw, podłączyłem i działa 😃 mam jeszcze pytanie odnośnie podwozia, za pomocą czego mogę przyłączyć koła do orczyków ?

To tak, jeszcze mam pytanko, czy aby zwiększyć szybkość tego robota trzeba po prostu zwiększyć troszkę napięcie ? to znaczy jak mam 4,2v i jedzie dość wolno, to jak włączę 6v to będzie zdecydowanie szybciej ?

piotreks-89, im większe napięcie tym większy również popłynie prąd (Prawo Ohma), a więc zwiększy się moc.

Prawo Ohma: I=U/R

Moc: P=U*I

Podstawiając za I otrzymujemy: P=U^2/R

Moc więc rośnie z kwadratem napięcia.

Witam. Dziękuje za ten temat na jego podstawie złożyłem pierwszego robota. Jednak mam problem z napędem. A konkretnie jego brak. Znacie może jakiś sklep internetowy gdzie są dostępne 2 silniczki i 2 koła do tego robota ? Próbowałem przerobić serwo modelarskie jednak po zepsuciu pierwszego zrezygnowałem, więc teraz potrzebuje czegoś gotowego.

No jeśli nie chcesz kupowanych (np. Pololu) to poszukaj w jakiś starych zabawkach.

Jak będzie kupował koła pololu to zwróć uwagę na to, że będziesz musiał troszkę spiłować ośkę, bo jest za duża na koło.

Dziękuje bardzo. To jest to czego szukałem platforma przetestuje wkońcu światłoluba i potem zajme się czymś nowym. Mam nadzieje że platofrma będze zgodna z różnymi projektami.

pozdrawiam

ps Jak ta platforma się nie nadaje proszę o informację 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...