lukix Kwiecień 20, 2010 Udostępnij Kwiecień 20, 2010 Wszystko mi komplikujecie 😉 A takie silniczki mogą być? Jest napisane że 3V. Przy 4,8 by działały, czy by się przepaliły? A jak nie to jakie polecacie? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Kwiecień 20, 2010 Udostępnij Kwiecień 20, 2010 Działałyby one raczej na granicy wytrzymałości. Niby spadek napięcia na mostku H nieco obniży jeszcze ich zasilanie (o około wolt, półtorej). Co prawda znam robota mikrosumo (hehe, pozdro Nes i edw 🙂 ) gdzie zostały wykorzystane takie silniki zasilane 3,7V (od 4,2V do 2,8V), tylko zważ na to, że walka trwa max minutę, dwie, a przejazd LF jest zdecydowanie dłuższy, więc silniki mocniej by się grzały etc. Myślę jednak, że zaryzykować możesz, ale może wstrzymaj się jeszcze, trzeba by zapytać kogoś, kto tych silników używał. PS. Coś czuję, że piszę nieco chaotycznie, jeżeli coś zagmatwałem przepraszam. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
feriar Maj 11, 2010 Udostępnij Maj 11, 2010 Czy ten program w załączniku to ten sam co w robocie na filmiku ? ;] Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Maj 11, 2010 Autor tematu Udostępnij Maj 11, 2010 Tak mi się zdaje, aczkolwiek nie pamiętam już. Jeśli chodzi o poprawność, to ten z załącznika na pewno sprawdzałem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
lukix Maj 21, 2010 Udostępnij Maj 21, 2010 Zamiast płytki PDU27 może być PDU14 lub PDU11? Bo nigdzie nie ma tej 27 😖 . ATmegi też nie mają, ale jest na allegro. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
TIMONek Maj 21, 2010 Udostępnij Maj 21, 2010 Na moje oko może być PDU14 - ta płytka jest minimalnie inna. Co to za sklep, że atmeg nie mają? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
lukix Maj 24, 2010 Udostępnij Maj 24, 2010 W pierwszym poście jest link do podstawki precyzyjnej pod atmege8. Tylko ta podstawka w linku ma 24 pin, a atmega ma 28 😉 __________ Komentarz dodany przez: Nawyk Faktycznie był błąd - już poprawiłem. Dzięki Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mejstej Maj 24, 2010 Udostępnij Maj 24, 2010 Tak chciałem sie tylko zapytać.. Połączyłem procesor, mostem i silniczki i gdy podłączam programator to silniczki się zaczynają kręcić.. (USBasp attiny2313) Jeszcze przy okazji jak już sie silniczki kręcą (zasilanie bateryjne) po do dotknięciu zatrzymują się i zaczynają szarpć, po chwili zaczynają się kręcić z max mocą - procesor już nie reaguje (ma na przemian włączać a on jak by sie zawiesił) I na koniec.. Ja mam attiny2313 i czy dobrze rozumiałem że na nim sie nie da zrobić ADC w sensie programowalnie ustalić czułości (muszę kupić atmege)? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Maj 24, 2010 Autor tematu Udostępnij Maj 24, 2010 Odłączaj silniki i zasilanie (akumulatory) na czas programowania. I owszem - Atmega posiada przetwornik A/D, attiny 2313 nie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mateuszrjzr Czerwiec 9, 2010 Udostępnij Czerwiec 9, 2010 witam ma ktoś schemat montażowy albo czy mógłbym prosić o schemat ideowy jako plik do eagla? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
oktan Czerwiec 9, 2010 Udostępnij Czerwiec 9, 2010 Mam szybkie pytanie, w całym mieście nie ma atmegi8 czy mogę użyć atmegi16 16pu podłączając pod tak samo opisane piny co na schemacie z programem zamieszczonym w załączniku w pierwszym poście?? Proszę o szybką odpowiedź. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
GruX Czerwiec 9, 2010 Udostępnij Czerwiec 9, 2010 Nie. Inna obudowa, program też nieco inny. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
oktan Czerwiec 9, 2010 Udostępnij Czerwiec 9, 2010 a co tutaj ma akurat obudowa?? to w taki sposób jak powinienem zmienić program?? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
GruX Czerwiec 9, 2010 Udostępnij Czerwiec 9, 2010 zmienić regfile na m16def.dat 😋 Przyznaje się bez bicia, że nie patrzałem na pierwszy post i myślałem, że jest to na płytce nie uniwersalnej;) Uważaj, żeby piny się zgadzały[nie numery pinów czasami] Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
oktan Czerwiec 11, 2010 Udostępnij Czerwiec 11, 2010 Dobra, udało mi sie go zrobić na atmedze8. Mam jednak problem. Nie działają silniki. Podłączyłem zamiast nich diody i wygląda że wszystko ok, na samym prawym silniku (prawy wtyk na zdjęciu z płytką) też jest dobrze, natomiast jak podłączę lewy to zielona dioda zaczyna mrugać a linię wyłapują tylko zewnętrzne czujniki. Co mam zrobić żeby to działało? edit: nie wiem czy to ważne ale mam serwa TG9 - przerobione Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »