Skocz do zawartości

Pochwal się nad czym właśnie pracujesz! Wspólny mini-worklog

Pomocna odpowiedź

1 godzinę temu, deshipu napisał:

nie bardzo rozumiem co masz na myśli przez "daj to na DIY".

Miałem na myśli do działu DIY z opisem kroków do wykonania, jeśli to nie problem rzecz jasna.

6 godzin temu, atMegaTona napisał:

Miałem na myśli do działu DIY z opisem kroków do wykonania, jeśli to nie problem rzecz jasna.

1. zamówić płytkę, 2. zamówić części, 3. polutować zgodnie z oznaczeniami na płytce, 4. skompilować i wgrać firmware zgodnie z dokumentacją krok po kroku. Prawdę mówiąc nie mam nawet czasu za bardzo forbota czytać nawet ostatnio, a co dopiero pisać instrukcję krok po kroku o tym jak czytać dokumentację projektu. Poza tym nie sądzę, żeby to było takie przydatne — klawiatury mechaniczne to droga rzecz, a tego typu minimalistyczne łamane klawiatury wymagają nieco praktyki żeby na nich pisać — ktoś, kto nie ma nawet motywacji żeby przeczytać readme będzie tylko zawiedziony, że wyrzucił w błoto kupę kasy na coś, co dla niego "nie działa".

A więc to tak!? 😤 Jak znajdę trochę czasu żeby pisać na forbocie to opiszę to w dziale DIY, a mechaniczną klawiaturę można kupić za kilkanaście złotych lub pozyskać ze starego laptopa i złamać na pół po czym polutować odpowiednio ścieżki, połączyć tak jak w tym projekcie, polutować zgodnie z wytycznymi, zamówić u stolarza drewniane klawisze i obudowę ( jeśli chce się mieć drewnianą klawiaturę), załadować wsady do uC  et voila! Od tej pory można cieszyć się oryginalnym designem. Brakuje w tym tylko trackballa z przyciskiem w kulce pod prawym kciukiem ale i na to znajdzie się jakiś sposób.

Tak na marginesie @deshipu, kiepsko coś wyglądasz ostatnio. Wszystko dobrze?

(edytowany)
9 godzin temu, atMegaTona napisał:

mechaniczną klawiaturę można kupić za kilkanaście złotych

koniecznie daj mi linka, biorę pięć

9 godzin temu, atMegaTona napisał:

pozyskać ze starego laptopa

MSI GT80? Razer Blade Pro? Acer Predator 21x? Chyba koniec opcji.

I znowu brakuje mi autodelete xD

Edytowano przez Chumanista
Dnia 7.10.2019 o 08:19, Gieneq napisał:

We wspomnianym aucie na wyświetlaczu prezentowane są ostatnio mijane znaki drogowe i stąd sugerowana prędkość. 🤭 Tego typu projekty można znaleźć w sieci i na podstawie między innymi tego, staram się wykonać swoją wersję

Dziś przeglądając pocztę natrafiłem na nowość na portalu PyImageSearch - gotowiec 😅 w podsumowaniu autor podaje że skuteczność tej metody to 95%!?

Jestem ciekaw jak to działa w praktyce i najpewniej będę to niedługo testował.

13 godzin temu, Gieneq napisał:

Jestem ciekaw jak to działa w praktyce i najpewniej będę to niedługo testował.

Wolę chyba na sztywno wpisane do mapy gps niż zdać się na widzi-mi-się jakiegoś androida ;p

22 godziny temu, Treker napisał:

@DamianSob witam na forum, świetny projekt!

Z tym świetny to bym nie przesadzał, rozumiem, że wiele można napisać w programie ale jak na razie to tylko demo możliwości wyświetlacza i nic innego, @DamianSob  tak wiem jestem szczery do bólu. Do tego brak jakiegokolwiek sprzętowego niwelowania drgania styków przycisków. Tam na każdym switchu powinien być filtr RC bo Arduino cudów samo nie zrobi. I jak już mam oceniać do końca to umiejscowienie tych potencjometrów jest bardzo ale to bardzo nieergonomiczne. Wiem bo sam już dawno temu zrobiłem radio na NRF24l01 z wyświetlaczem lcd od nokii 3310.

• Nie zgadzam się! 1

@Sabre 

Fajnie, że zająłeś jakieś stanowisko dotyczące mojej skromnej osoby, a właściwie mojego projektu. To, że jesteś szczery to bardzo dobrze, bo mama jest od chwalenia bez względu na wszystko. Aczkolwiek totalnie nie rozumiem jaki jest przekaz Twojej wypowiedzi, wskazałeś jakąś jedną wadę pilota, uznałeś ze to demo wyświetlacza wyłącznie(gdzie to w pełni działający oraz funkcjonalny kontroler). Albo mówisz o ergonomii powołując się na swój kontroler, gdzie bez urazy ale stopień skomplikowania jest żaden w stosunku do mojego pilota. Ogólnie rzecz ujmując jest to pewien rodzaj krytyki, ale na pewno nie konstruktywnej, a szkoda bo chętnie bym się czegoś nauczył.

• Lubię! 2

@DamianSob to jeszcze raz. Nie masz w ogóle filtrów RC przy każdym switchu. Jak klikniesz raz to drgania styków spowodują, że Twój kontroler prześle kilkanaście zmian stanu przycisku a nie jedną zmianę. Do tego gałki potencjometrów przeszkadzają w trzymaniu i obsłudze joysticków, żadne komercyjne czy DIY radio nie ma tak umiejscowionym potencjometrów poza Twoim. A ten wyświetlacz jest ok, ale może nie do takiego celu, wyświetla statyczne obrazki jak ramka na zdjęcia, wybacz, ale takie jest moje zdanie. Dlaczego nie wyświetlasz na wyświetlaczu dynamicznie zmieniających się danych? Nie możesz, bo on wyświetla tylko gotowe grafiki, które przechowuje w pamięci.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...