Skocz do zawartości

Pochwal się nad czym właśnie pracujesz! Wspólny mini-worklog

Pomocna odpowiedź

@DamianSob nie przejmuj się, ja nadal uważam, że to świetny projekt, a już szczególnie biorąc pod uwagę to, że są to Twoje początki z konstrukcjami tego typu 😉

• Lubię! 1

@Sabre Może na filmie nie uwypukliłem tego, ale wszystkie dane są jak najbardziej dynamiczne typu temperatura, poziom naladowania czy odleglosc. Jedynie niektóre z nich były pozbawione wskazań ze względu na brak odpowiedniego odbiornika.

• Lubię! 1

@DamianSob momencik bo z tego co wiem to takie rzeczy czyli suwaki ze zmieniającą się wartością robi się właśnie w aplikacji od wyświetlacza i nie ma to nic wspólnego z przekazywaniem w czasie rzeczywistym danych z arduino na wyświetlacz. Wyświetlacz ma zapamiętane grafiki i informację co ma zrobić gdy klikniesz na wybranym obszarze wyświetlacza, który przechowuje tylko statyczne obrazy.

@DamianSob już rozumiem... @Sabre uważa, że ten typ wyświetlacza nie pozwala na wyświetlanie na nim danych z Arduino np. pomiarów z ADC (tylko na podmienienia wcześniej zaprogramowanych bitmap). To jak to w końcu jest? Możesz wyświetlić wskazania joysticków na tym wyświetlaczu "na żywo"?

@Treker oczywiście, ze mogę. Są tam jak najbardziej tez grafiki na sztywno przypięte, ale na każdej z nich można wrzucić takie okienko, które czyta wartości z arduino. Najlepszym przykładem jest poziom naładowania pilota, była to jak najbardziej realna wartość przeczytana z analoga. 

• Lubię! 1

@Sabre, zły dzień? Debouncing przecież da się zrobić softowo równie dobrze a sterowników do ekranu są setki, nie wiem skąd zakładasz co ten może. No i po co ta niekonstruktywna negatywność wobec nowego członka forum? To nie elektroda.

• Lubię! 2
Dnia 7.11.2019 o 13:38, Chumanista napisał:

@Sabre, zły dzień? Debouncing przecież da się zrobić softowo równie dobrze a sterowników do ekranu są setki, nie wiem skąd zakładasz co ten może. No i po co ta niekonstruktywna negatywność wobec nowego członka forum? To nie elektroda.

Tylko po co, na tym traci się tylko czas. Problem rozwiązuje się sam gdy użyje się 2 rezystorów i kondensatora.

Dnia 6.11.2019 o 19:16, Sabre napisał:

Tam na każdym switchu powinien być filtr RC bo Arduino cudów samo nie zrobi.

A teraz:

6 minut temu, Sabre napisał:

Tylko po co, na tym traci się tylko czas

Wyjaśnij dlaczego.

Dlatego, że na tym polega funkcja niwelująca drgania. Polega na ponownym sprawdzeniu stanu pina po jakimś czasie. A nie jestem przekonany, że w Arduino w tym czasie jest możliwość robienia czegokolwiek innego.

2 minuty temu, Sabre napisał:

A nie jestem przekonany, że w Arduino w tym czasie jest możliwość robienia czegokolwiek innego.

Oczywiście że jest. Nawet łatwiej niż w "surowym" C bo jest wbudowany licznik millis() który można wykorzystać. Jeżeli chce się sprawdzać stan włącznika co określony czas to na Arduino nie będzie liczącej się różnicy pomiędzy rozwiązaniem sprzętowym a programowym. Jeżeli chce się reagować na zmiany stanu to będzie ale dość niewielka w większości przypadków.

24 minuty temu, Sabre napisał:

Dlatego, że na tym polega funkcja niwelująca drgania. Polega na ponownym sprawdzeniu stanu pina po jakimś czasie

Bzdura.

Debouncing polega na nie sprawdzaniu stanu pina przez jakiś czas.

• Lubię! 1
  • 4 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...