Skocz do zawartości

Google SkechUp

tom_res

Pomocna odpowiedź

Próbowałem i nic mi nie wychodziło 😋

Autodesk o niebo lepszy, ale jak ogarniesz to do ogólnej koncepcji styknie 🙂

Ten robot został zaprojektowany właśnie w tym programie, więc chyba można w nim coś ciekawego projektować 🙂 Osobiście nigdy w nim nie pracowałem.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Mój brat kombinował obudowę i strasznie narzekał na Sketchup.

Ale używał go pierwszy raz, więc jego opinia może być niewłaściwa.

2307021400_1296200948_thumb.jpg

Komentarz dodany przez: Treker

Może jeszcze dopowiem.

Sketchup to program do grafiki 3D, nie CAD/CAM, co oczywiście nie znaczy, że się nie nadaje. Sam jak zaczynałem swoją przygodę z modelowaniem/projektowaniem to właśnie od 3ds Maxa, czyli programu do 3D.

Co do samego projektowania, to wg mnie w obu środowiskach zasada działania jest taka sama, Na przykład i tu i tu elementy obrotowe uzyskuje się przez obrót wieloboku o 360st. Większe różnice są dalej. W programach 3D utworzony obiekt czy scenę trzeba wyrenderować - wchodzi raytracing i inne elementy typowo grafiki 3D. CAD ma za to więcej opcji i funkcji przydatnych inżynierom

GoogleSketchUp moim osobistym zdaniem jest bardzo fajnym programem, jeśli ktoś nie chce się zagłębiać w różne warstwy,właściwości obiektow etc., tylko przy możliwie krótkim czasie poznawania obsługi programu mieć relatywnie spore możliwości. Dotychczas wykonywałem w nim wizualizację gniazda obróbczego a później projektowałem robota minisumo. Przy tym drugim jedyne co mnie ograniczyło i momentami byłem niepocieszony to osiągalna precyzja 1 mm. Wg mnie naprawdę bardzo dużym plusem jest prostota jego obsługi, spore możliwości i różne funkcje (od choćby tworzenie animacji bezpośrednio do formatu *.avi) no i darmowość.

Polecam w razie czego myszke, bo z touchpadem zabawa jest niezwykle uciążliwa.

Myślę że wszystko co wyżej wymieniłeś da się zrobić w Inventorze, który jest również bardzo intuicyjny, tyle że ze 100x większą dokładnością. Nie wyobrażam sobie projektować czegoś z dokładnością 1mm.

Jeśli chodzi o render czy jakikolwiek export sceny, to obowiązuje jedna i najważniejsza zasada - bez kodeków.

Powinno się renderować w jak najbardziej bezstratnym formacie, a potem osobno poskładać w czymś do grafiki.

Barto, tak z ciekawości, to Slayera projektowałeś w sketchupie? A co do dokładności - zawsze można sobie ustalić, że np robisz model 10, albo 100x większy - masz wtedy precyzję odpowiednio 0,1 albo 0,01mm. Chociaż dziwne mi się to wydaje, z tego co pamiętam to w sketchupie jest możliwość na początku wybrania dokładności chyba, 1mm to jakoś strasznie dużo.

KD93, z tym, że inventor jest ogólnodostępny i darmowy tylko dla studentów 😉

KD93, z tym, że inventor jest ogólnodostępny i darmowy tylko dla studentów 😉

Tak, jasne, SE nie jest ogólnodostępny i darmowy a i tak masz legalną licencję 😋

Tak Slayera projektowałem w Sketchupie. Pomysł ze skalą jest bardzo prosty aczkolwiek uciążliwy z uwagi na czynnik ludzki i pomyłki. Poza tym uniemożliwia się kopiowanie komponentów pomiedzy projektami w momencie, kiedy któryś będzie wyskalowany normalnie 😋. Co do Inventora, chciałbym go poznać, ale jakoś się nie mogę przegryźć przez te googlowe dema/darmowe rejestracje etc. Jakby ktoś miał jakiś sprawdzony w miarę szybki namiar (ehkm, darmowy przede wszystkim) to byłbym wdzięczny.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.