Skocz do zawartości

Premiera: Raspberry Pi Pico (za 4$) z nowym układem RP2040

Pomocna odpowiedź

Na razie czytam sobie "Jak to się robi" (czyli "Getting started"), bardzo ładnie opisane działanie na Linuksie, gdzieś w rozdziale ósmym jest instrukcja do klikania po okienkach ale jakaś taka dziwnie krótka... nie czytałem bo poza moimi zainteresowaniami 🙂

@zook z okienkami to nic złego. Ale nie było łatwo cokolwiek w C/C++ skompilować dla Pico. Przynajmniej według instrukcji od Raspberry. Mam wrażenie, że dużo lepiej przetestowali narzędzia pod linuksa, a w szczególności Raspbiana na Rpi4. Bo wtedy faktycznie wszystko zadziałało pięknie, niestety pod windowsem miałem trochę problemów. Pewnie niedługo wsparcie dla okienek będzie lepsze, jednak na dzisiaj o wiele łatwiej jest zainstalować STM32CubeIDE niż środowisko dla Raspberry Pico 😞

18 minut temu, Elvis napisał:

@zook z okienkami to nic złego. Ale nie było łatwo cokolwiek w C/C++ skompilować dla Pico. Przynajmniej według instrukcji od Raspberry. Mam wrażenie, że dużo lepiej przetestowali narzędzia pod linuksa, a w szczególności Raspbiana na Rpi4. Bo wtedy faktycznie wszystko zadziałało pięknie, niestety pod windowsem miałem trochę problemów. Pewnie niedługo wsparcie dla okienek będzie lepsze, jednak na dzisiaj o wiele łatwiej jest zainstalować STM32CubeIDE niż środowisko dla Raspberry Pico 😞

Nie napotkałem większych problemów (na razie) ale płytka dotarła do mnie dziś wieczorem (niech żyją kurierzy) tak więc nie dokończyłem konfiguracji. Ale szło raczej bez problemów.

Dnia 28.01.2021 o 12:04, Treker napisał:

No to czekamy aż ktoś na forum pochwali się jakimś pierwszym projektem, który będzie bardziej rozbudowany niż blink 😉

IMG_2975.thumb.jpg.390e92fd9c81451859e8925145d6b41c.jpg

Nie nazwę tego projektem ale jest więcej niż blink. REPL działa, w Pythonie da się zanurkować. Robiłem podejście do VSC i rozszerzenia Pico GO do REPL, ale jakoś się nie dogadaliśmy - nie widział urządzenia na porcie COM. Program był wydany wczoraj więc może jeszcze nie do końca działać.

Ktoś może próbował jakieś bardziej rozbudowane środowiska do Pythona np. PyCharm?

• Lubię! 1

Ja rozpakowałem, zainstalowałem CircuitPythona, sprawdziłem, że działa wszystko dokładnie tak samo jak na każdej innej wspieranej płytce i włożyłem do szuflady.

Może jak akurat będę do czegoś potrzebować 30 GPIO, to wyciągnę...

• Lubię! 1

Powiem tak. Ciekawa inicjatywa, MCU itd. , problem w tym że takich nowości pojawia się jak grzybów po deszczu. ja jeszcze nie poznałem dobrze ESP8266, a tu już bym musiał siadać za coś nowego? Ech.. za stary i powolny już na to jestem :(.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...