klonyyy Lipiec 4, 2012 Udostępnij Lipiec 4, 2012 Dodatkowo co miesiąc autorzy 3 najciekawszych artykułów (wybranych przeze mnie) otrzymają małe zestawy gadżetów Forbot-a, na zachętę do dalszej pracy. Treker, jak to będzie wyglądało? Osoby które opublikują swoje srtykuły w lipcu maja szanse na dodatkowy zestaw gadżetów ? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Lipiec 4, 2012 Autor tematu Udostępnij Lipiec 4, 2012 W lipcu, sierpniu i wrześniu po 3 razy. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotrva Lipiec 5, 2012 Udostępnij Lipiec 5, 2012 Ja zajmę się prawdopodobnie takim tematem: (mam nadzieję że czas pozwoli): Karty RFID w praktyce - od podstaw po emulację (choć zastanawiam się czy publikować część "po emulację" bo w nieodpowiednich rękach można tym wiele niedobrego zdziałać... - tu proszę Kolegów o doradę) Języki to byłby BASCOM i C Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Lipiec 5, 2012 Autor tematu Udostępnij Lipiec 5, 2012 Tylko trochę mały tutaj chyba związek z robotyką, nie uważasz 🙂? Masz pomysł jak to powiązać? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
OldSkull Lipiec 5, 2012 Udostępnij Lipiec 5, 2012 piotrva, ostatnio dość głęboko siedzę w kartach RFID na 13.56MHz - i wiem stąd, że to potwornie szeroki temat (i _trudny_). Szczególnie jeśli zagłębiamy się w zabezpieczenia i normy. Jesteś pewien, że jesteś w stanie opisać ten temat treściwie i dokładnie? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotrva Lipiec 5, 2012 Udostępnij Lipiec 5, 2012 Treker, cóż, związek z robotyką rzeczywiście niewielki, ale: 1. Chcę tam opisać krok po kroku jak zaprogramować uniwersalny dekoder kodu manchester (co może się przydać np. w odbiorze RC5) 2. Także myślę, że można by się pokusić o zaproponowanie konstrukcji robotów podążających za wytycznymi z kart - ot taka jazda na precyzję. 3. A nóż ktoś zechce zbudować sobie zamek na kartę do swojego warsztatu - będzie wiedział co i jak 😉 OldSkull, Cóż karty klasy Mifare itp. (czyli ogółem standard 13,56MHz) to temat rzeka i na pewno nie na artykuł, ale raczej małą kilkudziesięciu jak nie kilkuset stronicową książkę - bogactwo tego standardu jest na prawdę ogromne. Dlatego też zdecydowałbym się na opis starszych kart RFID UNIQUE 125kHz. Ich zaletą jest niska cena i wielka łatwość w implementacji wszelkich algorytmów odczytu. Wadą jest niestety (też poruszony przeze mnie problem) łatwej możliwości kopiowania takich kart. Myślę że opis tego standardu byłby odpowiednio wyczerpujący na miarę artykułu na forbot, a także dał pojęcie o ogólnej zasadzie działania mechanizmów wykrywania metali itp. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Lipiec 5, 2012 Autor tematu Udostępnij Lipiec 5, 2012 2. Także myślę, że można by się pokusić o zaproponowanie konstrukcji robotów podążających za wytycznymi z kart - ot taka jazda na precyzję. Spróbuj przedstawić coś takiego 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Chumanista Lipiec 13, 2012 Udostępnij Lipiec 13, 2012 Postaram się napisać coś o PID, może z zapamiętywaniem trasy. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
danioto Lipiec 13, 2012 Udostępnij Lipiec 13, 2012 Ja może spróbuję ugryźć sieci neuronowe w ujęciu praktycznym, ale każdy wie, jak to jest z czasem w wakacje... Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
BlackJack Lipiec 15, 2012 Udostępnij Lipiec 15, 2012 UP - sieci neuronowe to bardzo fajny temat, jeżeli kolega umie je opisać od strony praktycznej, z przykładami kodu w C byłoby super. Przy czym należałoby, przedstawić metody ich uczenia w praktyce. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ps19 Lipiec 17, 2012 Udostępnij Lipiec 17, 2012 Artykuł napisany tylko nie wiem dlaczego czeka na akceptaję już 2 dzień ? Załącznik dodałem, ale się nie wyświetla ❗ Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
klonyyy Lipiec 17, 2012 Udostępnij Lipiec 17, 2012 ps19, z załącznikami jest jakiś problem sam ostatnio to zauważyłem wklejając artykuł (chociaż było to dość dawno). Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Lipiec 17, 2012 Udostępnij Lipiec 17, 2012 ps19, każdy artykuł musi być opublikowany przez moderatora bądź Trekera. Tak na marginesie skoro artykuł wrzuciłeś już na forum to dlaczego edytowałeś go już 16 razy? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ps19 Lipiec 17, 2012 Udostępnij Lipiec 17, 2012 Sabre, Co chwilę miałem pomysł jak go poprawić - na poczatku większość konfiguracji była w punktach.Zapomniałem o podglądzie 😳 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
tidzu Sierpień 2, 2012 Udostępnij Sierpień 2, 2012 Co myślicie o tworzeniu dwustronnego pcb łatwym, domowym sposobem - metoda fotochemiczna przy użyciu folii światłoczułej. Mógłbym machnąć taki artykulik. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź