Skocz do zawartości

HEXAPOD

dennis20pl

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Czy naprawdę tak trudno zrozumieć zasady zamieszczania tematów w tym dziale? Poprawiłem twój post, dodałem jedno zdjęcie jako załącznik.

Co do samego robota to jest troszkę niewykończony, powinieneś pozakładać jakieś gumowe nóżki na to aluminium, dodatkowo na filmikach widać, że nie zawsze wszystkie nogi dotykają podłoża, choć powinny, pewnie któreś serwo było źle ustawione.

A mnie się bardzo podoba - zawsze miła odmiana dla tych wszystkich światłolubów i linefollowerów 😉 Warto byłoby chyba poucinać nadwyżki (te spięte przy chassis) przewodów od serw (albo chociaż włożyć w takie organizery-spiralki), ale to kwestia gustu. Korzystasz z jakiegoś gotowego sterownika serw, czy zrobiłeś elektronikę we własnym zakresie?

Ile Cię kosztowała budowa?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Co do samego robota to jest troszkę niewykończony, powinieneś pozakładać jakieś gumowe nóżki na to aluminium, dodatkowo na filmikach widać, że nie zawsze wszystkie nogi dotykają podłoża, choć powinny, pewnie któreś serwo było źle ustawione.

Przecież napisał, że budował i programował go "+/- 2 tyg" jeśli to prawda to ja jestem pod wrażeniem. Ponadto kolega dennis20pl zamierza go dalej rozwijać, więc z całą pewnością zostanie sporo rzeczy poprawionych 🙂

Witam,

Sterownik serw gotowy z allegro z andtech'a (18 serw), kupiłem programator i procki i będę chciał zbudować sterowanie na minimum 24 a najlepiej 32 serwa, mam też moduł bluetooth ale narazie mało czasu było ale zapowiada się go więcej więc pewnie coś się ruszy.

Koszt +- 800zł (kilka serw zajechałem w trakcie testów, programator, moduł bluetooth, procki atmega i inne) więc teraz w zasadzie go dopracować.

Co do chodzenia to trzy tryby są: jedna noga, dwie nogi równocześnie i trzy nogi równocześnie.

Wszystkie obliczenie względem bieżącej pozycji, tzn jeżeli obniżymy "podwozie" to inne operacje np chodzenie zawracanie itd robi na niskim podwoziu czy np w pochyleniu.

Chcę też dodać własne zasilanie może ktoś coś podpowie? (w końcu serwa w obciążeniu trochę prądu potrzebują)

Dlaczego nie napisałeś chodu 3-podporowego? Jest chyba nawet prostszy niż 4-podporowy. Nie dałeś żadnego opisu elektroniki, napisz coś na ten temat. Konstrukcja rzeczywiście dość staranna, przewody na pewno do okiełznania, przy 3DOF powinieneś założyć coś na końcówki nóg żeby się nie ślizgały.

Zabijesz mnie jak zgapię od Ciebie jedną sekwencję? 😃

Ok, to ja mogę się pochwalić filmikiem mojego robota. Jest on niedokończony, ale chciałem pokazać kolegom do jakiego etapu udało mi się dojść. Robot ma zaimplementowaną kinematykę odwrotną samych nóg, dlatego nie jest on w stanie chodzić, bo do tego potrzeba jeszcze kinematyki całego robota - korpusu. Odstawiłem go na jakiś czas i ciężko było do niego powrócić, aż ten artykuł mnie do tego zmobilizował 🙂. Jak widać szkielet robota to Phoenix, a reszta to trochę własnej roboty, jakaś płytka z Cortexem M-3, którą kiedyś kupiłem w celu zaliczenia na niej zajęć z programowania mikrokontrolerów 😋, no i oprogramowanie, moje w całości, napisane w języku C. Da się zauważyć na filmiku, że te serwomechanizmy trzeba jeszcze odpowiednio skalibrować, a poza tym to są to chińskie podróby TowerPro MG995, na które dałem się naciąć, chcąc zaoszczędzić :/, odradzam kupowanie tanich serw na e-bay'u, takiego badziewia to jeszcze nikt na oczy nie widział, luzy potężne, przekręcić orczyka ręką nie da rady bo się blokują (źle dopasowane tryby i luzy) orczyki nie oryginalne... masakra 🙂.

Hej,

KD93: oczywiście można brać co chcecie z 'umiejętności -> sekwencji' jak znajdzie się coś ciekawego 🙂

robotechnics: kinematykę masz w C?

profesorek_96: całe sterowanie jest po RS232 ale mam przejściówkę na USB, program pisałem w .NET 3.0 ale jak włączyłem nowe środowisko Visual C# Express 2010 (.NET 4) po przekompilowaniu na x64 wszystko hula.

Oglądam filmik i mnie zainspirował, spróbuje zrobić ręcznie podobną sekwencję ruchu z płynnym przesunięciem, ale to popołudniu, jak będą efekty zrobię filmik i wrzucę

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.