Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Światłolub. Jak zrobić robota? - Od żółtodzioba do pierwszego robota

Pomocna odpowiedź

Dziękuję za odpowiedź, jednak wciąż nurtuje mnie pytanie odnośnie prędkości obrotu silników. Jaka będzie i czy da się ją w tym układzie regulować?

Prędkość obrotu silników zależy od wybranego serwa. Jeśli chcesz szacunkowo zobaczyć jak jeździ to sprawdź na YT jak jeżdżą inne światłoluby, ewentualnie tutaj w poprzednich kartach może ktoś się pochwalił działającym robotem.

Odnośnie regulacji prędkości to Treker wyżej wspomniał o wejściu Enable i możliwości podania na nie sygnału PWM (Pulse Width Modulation, czyli Sterowanie Szerokością Impulsu) wprost z procesora lub innego układu, ale to już trochę dalsza lekcja programowania lub elektroniki.

W sumie można wstawić tam potencjometr, ale wydaje mi się to mało eleganckie.

Mam jeszcze pytanie natury czysto technicznej. Przy odizolowywaniu kawałków przewodu (żeby przepchać je przez dziurkę na płytce) kilka drucików odpadło razem z odizolowanym fragmentem. Czy będzie to miało jakiś wpływ na działanie układu?

Kolejne pytanie: Dlaczego żółty przewód w mikroserwie wlutowujemy do silnika, skoro i tak jego drugi koniec nie jest do niczego podłączony? To po prostu ma sobie być gdzieś przylutowane i wisieć w powietrzu czy miejsce przylutowania żółtego przewodu ma znaczenie?

• 2 tygodnie później...

Pewnie silnik jest wciśnięty, nie da się od góry pchnąć ośki żeby wyszedł? Poza tym silniczek ma pewnie kabelki przylutowane do płytki albo jego wyprowadzenia są bezpośrednio przylutowane do płytki (z tym jest różnie a nie wiem jak jest w Twoim serwie). Daj zdjęcie od spodu.

Witam, mam pytanie odnośnie dzielnika napięcia.

Czy wykorzystując wzór na dzielnik napięcia

(Uwe * R)/(R+R1) = Uwy

gdzie Uwe - 4,5 [v], Uwy - 2,3 [V] (stan wysoki na pinie od 2,3[V]), R i R1 - ???

mogę obliczyć jakie mniej więcej rezystory powinnam zastosować? Gdzie w powyższym wzorze jest rezystancja fototranzystora? Zastanawia mnie po prostu skąd taka a nie inna wartość rezystorów.

Pozdrawiam gorąco 🙂

Fototranzystora nie powinno traktować się jak rezystora. W rzeczywistości jest to źródło prądowe, czyli prąd przez niego płynący jest zależny od ilości światła, która na niego pada. Zobacz w dokumentacji jaki prąd może przepływać przez fototranzystor w zależności od punktu pracy i na tej podstawie, z prawa ohma (I=U/R -> R=U/I, gdzie I to prąd płynący przez ft, U napięcie odkładane na rezystorze, R jego rezystancja) dobierz rezystor.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...